Урок 68
Проєкт "Страви з яєць"
Технологія приготування страв з яєць.
Смажені яєчні страви. Омлет
Тему сьогоднішнього уроку з’ясуємо після розгадування кросворду:
Кросворд
https://onlinetestpad.com/x6moucdvpoyxk
Технологія приготування омлетів
Омлет — смажена страва із суміші збитих яєць, молока, сметани чи вершків та солі із додаванням різноманітних спецій. Для приготування омлетів також використовують меланж або яєчний порошок.
Ніхто не знає точно, де й коли з’явився омлет. Швидше за все, це сталося всередині XVI століття у Франції. За наступні 100 років його існування у всьому світі виникло безліч різновидів омлету — від найпростіших (яйце, молоко, перець, сіль) до надзвичайно складних рецептів.
Наприклад, у США чи Великій Британії омлет готують із яєць, молока і сиру. У Франції омлет подають із помідорами, цибулею і прянощами, такими як петрушка, часник та естрагон. Аби омлет не прилипав до сковороди, французькі кухарі використовують очищене вершкове масло, а в ролі приправ — звичайні сіль та перець. У Німеччині та Австрії популярний так званий «фермерський омлет»: у каструлі готують цибулю, картоплю і копчений бекон, а поверх заливають збиті яйця.
За технологією приготування омлети поділяють:
на натуральні,
мішані з гарніром,
фаршировані гарніром.
Омлети, приготовлені з додаванням овочів, свіжої зелені, молочних або м’ясних продуктів, називають мішаними.
Омлети, у які наприкінці смаження кладуть підготовлені продукти для начиння, називаються фаршированими.
Готують омлет із яєць, як правило, курячих. Вони мають бути кімнатної температури. Перед просмажуванням яйця обов’язково збовтують в однорідну масу. Найчастіше їх смажать на сковорідці — це класичний спосіб приготування. Ідеальний омлет — неодмінно пишний, ніжний, смачний і такий, що тане в роті. Для нього важливо правильно дібрати яйця — вони мають бути свіжими. Найкраще масло для смаження омлету — вершкове: смачне, ароматне. Попри те, що багато смажать омлет на рослинній олії, саме якісне вершкове масло робить страву ніжною.
Уважається, що омлет краще збивати вінчиком або виделкою, а не блендером і міксером, щоб не порушити структуру білків і жовтків. Такий омлет виходить особливо пишним. І ще одна важлива умова: слід смажити омлет відразу ж, як збили яйця, інакше страва вийде щільною та пласкою.
Для смачного омлету важливою є також кількість молочних продуктів. Ідеальним уважається 1 ст. ложка молока або вершків на 1 яйце. У деяких рецептах рекомендується додати до яєць трохи манки або борошна — не більше 1,5 ч. л. на 4 яйця. Борошно надає страві більш щільної консистенції, зберігає її форму й додає об’єму: із цією метою дехто підсипає до яєць соду, крохмаль або щіпку дріжджів.
Отже, приготування омлету складається з таких операцій:
- збивання яєць із молоком;
- додавання солі, спецій;
- смаження;
- подавання до столу.
Подавати омлет на стіл також можна по-різному: відкритим, конвертиком, у вигляді рулету тощо.
ОМЛЕТ
НАТУРАЛЬНИЙ
Готуємо
омлетну масу. Підготовлені яєчні
продукти з’єднуємо з молоком і сіллю, добре розмішуємо, злегка збиваємо до
утворення піни. На добре розігріту чавунну сковороду з вершковим маслом швидко
виливаємо підготовлену омлетну масу і смажимо до повного її загусання. Коли
нижня частина омлету підсмажиться, краї його загинаємо з двох боків до
середини, надаючи омлету форму довгастого пиріжка, перекладаємо рубцем донизу
на розігріте блюдо або столову мілку тарілку. Перед подавання омлет поливаємо
маслом, можна посипати подрібненою зеленню (1-
ЗМІШАНИЙ
ОМЛЕТ
У сиру омлетну масу додають гарнір – обсмажені м'ясні
продукти або сало шпик, нарізані дрібними кубиками, пасеровану ріпчасту цибулю,
тертий сир, добре перемішують, смажать і подають так само, як і омлет
натуральний.
ОМЛЕТ
ФАРШИРОВАНИЙ
Готують омлет натуральний, на середину кладуть начинку,
загортають з двох боків краї,
прикриваючи начинку і надаючи омлетові форму довгастого пиріжка.
Перед подаванням кладуть на підігріту столову мілку
тарілку рубцем донизу, поливають розтопленим вершковим маслом.
Начинку готують овочеву, м'ясну або солодку (варення,
джем).
Приготування
начинки:
Для овочевої начинки овочі нарізають дрібними кубиками.
Цвітну капусту відварюють, зелений горошок (консервований) підігрівають, моркву
і шпинат припускають, кабачки і гриби обсмажують. Овочі заправляють молочним
або сметанним соусом. Для м'ясної начинки використовують варені шинку, ковбасу,
сосиски, свинячі або телячі нирки, печінку птиці. Їх нарізають дрібними
кубиками або соломкою, обсмажують, з’єднують із соусом червоним або томатним,
сметанним з цибулею і доводять до кипіння (начинка може бути з одного виду
продуктів або з поєднання кількох).
Омлети
можна готувати запечені. Запікають яєчні страви в жаровій шафі при температурі
160-180С.
ОМЛЕТ
НАТУРАЛЬНИЙ ЗАПЕЧЕНИЙ
На змащений маслом лист виливають омлетну масу шаром 2,5
–
Які вимоги до
якості омлетів?
Омлет
смажений має світло-жовтий колір, хвилясту поверхню, пухку, соковиту
консистенцію. Не допускаються відокремлення рідини, ознаки псування яєць,
наявність шкаралупи. Смак і запах яєчної страви. Страви з яєць не підлягають зберіганню,
готують їх за попитом, подають негайно, оскільки при зберіганні вони швидко
втрачають свій зовнішній вигляд, твердіють, погіршується смак.
ПОДАЧА СТРАВИ
Так, як на уроці готуємо омлети, колір страви маємо від
білого до світло – жовтого, тому для того, щоб правильно і естетично декорувати
страву необхідно підібрати кольори, або в тон основної страви, або виділити
яскравими кольорами, використовуючи овочеві композиції і різні соуси. Отже,
враховуючи різні кольори продуктів, можна урізноманітнити кольорові рішення
різних композицій. Необхідно не забувати про те, що естетичні вимоги зумовлені
певною гармонією всіх компонентів, а гармонія – це незмінний супутник краси. Для
декорування будимо використовувати ажурні чіпси, свіжі овочі, бальзамічний
соус, зелень петрушки та кропу, зелений лук.
У
декоруванні страв велике значення має ще й підбір посуду, правильне його
використання. Посуд повинен відповідати виду, формі та розміру виробу, що
подається. Правильно підібраний за розміром посуд, красива форма борту і
малюнок на ньому в поєднанні з вдалим розміщенням гарніру й основного продукту
надають стравам особливої привабливості.
Домашнє завдання: Приготувати омлет.
Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар