четвер, 15 травня 2025 р.

5А клас 21.05.2025

Урок 67

 Проєкт "Гарячі напої"

Приготування корисних напоїв 

Узвар

Організм людини складається здебільшого з рідини, і рідина необхідна для підтримки життя. Напої – важлива частина раціону харчування: вони є джерелом вітамінів і багатьох інших корисних речовин, сприяють продовженню молодості та довголіття. 

Які ж з них вважаються найбільш цінними?



Узвар — солодкий напій в українській кухні. Його готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, слив, родзинок, а також зі свіжих фруктів і ягід.

Узвар - джерело вітамінів!

Узвар був відомий ще у Древній Русі. Назва напою походить від слова «заварювати», так як фрукти доводять до кипіння, а не піддаються довгому варінню.

Сухофрукти для узвару використовують будь-які, але яблука та груші є невід'ємною частиною напою. Узвар вважається корисним напоєм – це чудова альтернатива магазинним солодким напоям. Його можна подавати як холодним, так і гарячим.

Також узвар можна не варити, а настоювати. Сухофрукти заливаємо окропом і щільно закриваємо кришку та даємо час настоятися. Такий узвар краще пити без цукру, за бажанням можна додати мед. І не забувайте, що найбільша користь від такого напою – на третій день після приготування.

Технологія приготування 

Інгредієнти:

- вода 3 л

- сушені яблука 100 г

- сушені груші 100 г

- чорнослив 100 г

- курага 50 г

- мед 50 г

- гвоздика 3 бутони

1. Сушені фрукти викладіть у друшляк і промийте під проточною водою. Викладіть у каструлю, залийте водою та залиште на 30-60 хвилин.

2. Варити на повільному вогні під закритою кришкою 30 хвилин.

3. Вимкніть вогонь, додайте гвоздику і залиште узвар остигати.

4. Коли напій буде теплим, додайте мед.

5. Напій охолодіть та подавайте до столу.

Порада: мед додавайте до смаку.

Пропоную один смачний відеорецепт узвару:

Смачного!

Практична робота 

Приготування корисного напою

Працюємо з дотриманням правил техніки безпеки!

Послідовність виконання роботи:

1. Використайте один із рецептів приготування узвару.


2.   Вибрати спосіб приготування напою. Для цього вам потрібно визначити, які продукти є вдома і на скільки персон буде готуватись.


3.   Дібрати необхідне кухонне приладдя для приготування.


4.   Дібрати продукти необхідні для приготування напою.


5.   Приготувати.


6.   Подати на стіл.


7. Результат роботи сфотографувати і надіслати вчителю.

Домашнє завдання:  Приготуйте узвар.


Результат роботи (декілька фото) надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net  

Немає коментарів:

Дописати коментар