Урок 67
Проєкт "Страви з яєць"
Технологія приготування страв з яєць.
Смажені яєчні страви. Яєчня натуральна
Норма солі на 1 яйце — 0,25 г. Перед подаванням яєчню посипають подрібненою зеленню петрушки, кропу, цибулі (1-3 г на порцію). Яйця можна смажити у фритюрі за температури 180 С по 2-3 шт. на порцію.
Яєчня натуральна
На добре розігріту порційну сковороду з вершковим маслом обережно випускають підготовлені яйця так, щоб не порушити цілісності жовтка. Білок посипають дрібною сіллю, оскільки на жовтку від крупинок солі залишаються світлі плями (сіль знижує температуру зсідання білків). Частину солі можна додати в жир, щоб білок не набрякав і не розривався. Жовток при смаженні можна посипати меленим перцем (0,02 г).
Яєчню смажать 2-3 хв до повного загусання білка. Жовток повинен бути напіврідким.
Подають яєчню в порційній сковороді, яку ставлять на вкриту паперовою серветкою закусочну тарілку або перекладають у тарілку, поливають вершковим маслом, посипають подрібненою зеленню. Використовують як самостійну страву, гарячу закуску, а також для бутербродів і доповнення до м’ясних страв.
Яйце має своє свято — Усесвітній день яйця. Воно проводиться щорічно 13 жовтня!
Яєчня з гарніром
Яєчню можна готувати з різними гарнірами: салом шпик, томатами, картоплею або баклажанами, грибами, цибулею, ковбасою, шинкою, сосисками, сардельками, грудинкою, житнім хлібом, твердим сиром.
Для приготування гарнірів сало шпик нарізають скибочками або кубиками й обсмажують до золотистого кольору. Сиру або варену картоплю, баклажани, томати нарізають скибочками й також обсмажують. М’ясні продукти нарізають кубиками, скибочками, соломкою чи кружальцями (сосиски і ковбасу) та обсмажують 2-3 хв на порційній сковороді основним способом. Житній хліб нарізають кубиками або скибочками й підсмажують. Ріпчасту цибулю шаткують і пасерують.
На підготовлений гарнір обережно випускають сирі яйця, солять і смажать до повного загусання білка.
Подають так само, як і яєчню натуральну.
Яєчня із салом
Сало шпик нарізають кубиками або скибочками, обсмажують на порційній сковороді до золотистого кольору, випускають на нього яйця, солять білок і смажать 3-5 хв. Подають яєчню на сковороді.
Яєчню краще смажити на вершковому маслі, воно надає їй особливо тонкого аромату.
У деяких регіонах України готують пряженю на салі — яєчню з борошном і молоком. У пряженю слобідську додають ковбасу, у пряженю гуцульську — сметану й кукурудзяне борошно.
Домашнє завдання: Приготувати смажену яєчню.
Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар