Урок 32
Культура споживання їжі
Технологія приготування страв із борошна.
Кекси та вареники
Кекси
👉Що, на вашу думку,
називають кексами?
По
суті, кекс — це солодкий хліб / пиріг, до складу якого входять борошно, вода,
яйця, маргарин, цукор, сіль. Наявність цих складників залежить від рецептури.
Особливо популярними є кекси з додаванням родзинок, цукатів, горіхів тощо.
Перші рецепти кексів виникли ще в Давньому
Римі. На той час було звичаєм змішувати гранат, різні горіхи та родзинки в
ячмінному пюре. Саме в Середні віки цей смаколик отримав назву «кекс» завдяки
поєднанню старофранцузького слова «Frui» (фрукти) та англійського «Kechel»
(пиріг).
Сучасні
кекси відрізняються від тих перших у Стародавньому Римі. Протягом багатьох
років одні інгредієнти замінювали іншими, експериментували, додавали щось нове.
І сьогодні слово кекс у нас асоціюється з пишним бісквітним тістом, родзинками
й навіть шоколадом.
Тісто
для кексів має консистенцію, яка зазвичай нагадує сметану, але водночас воно є
достатньо тягучим. Кекси випікають у довгих або круглих формах з отвором
посередині. Можна також використовувати невеликі формочки, зокрема й силіконові,
щоб отримати кекси з характерною «шапочкою».
Сьогодні
існує кілька різновидів кексів: це мафіни та капкейки. Люди в інших країнах
називають їх по-різному: кейки, тястечка тощо. А ми спробуймо розібратися, чим
відрізняються кекси від мафінів і капкейків.
Передусім
кекс відрізняється пористою консистенцією й наявністю пишної «шапочки». Вона
з’являється під час випічки збитого тіста, до якого додали розпушувач. Таким
чином, кекси більше нагадують бісквіт.
Традиційний
мафін має роздутий пишний верх, мало не більший за саму основу. Його тісто не
треба збивати, тому виріб виходить досить щільної консистенції. На смак мафін
може бути не таким солодким, як кекс або капкейк, а може бути взагалі прісним.
Вареники
Вареники
є однією з найбільш популярних та улюблених національних страв в Україні. Їхній
рецепт вражає своєю простотою, а смак готового продукту завжди радує. Ця страва
посідає особливе місце в кулінарній традиції та серцях багатьох поколінь
українців і українок.
Вареники
— улюблена страва в Україні з вареного тіста з начинкою. У давнину цю страву
наділяли певними магічними властивостями. Трипільці вірили, що символом
молодого місяця й роду є вареник на різдвяному столі. У жнива прадавні українці
їли вареники як ритуальну страву. Вареник не випадково за формою нагадує
місяць, йому в народі приписували відповідні функції місяця: сприяти добробуту
й зміцнювати здоров’я. Така їжа мала надати женцям «місячної» наснаги.
У
щоденному меню українського селянина вареники траплялися нечасто. Вони були
окрасою недільного й святкового столу. Їх подавали також на весіллях,
хрестинах, поминках, гостинах, присвячених храмовим святам, варили на толоку й
обжинки. Вареники були обов’язковою стравою, яку несли дівчата породіллі в
подарунок. Вручаючи таріль із варениками молодій матері, подруги примовляли:
«Щоб повна була завжди, як вареник». У цьому разі вареники символізували
продовження роду.
Начинка
могла бути пісною або скоромною залежно від релігійного календаря. Як начинку
використовували сир, смажену капусту, товчену варену картоплю, мак, калину,
вишні й інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти, варену квасолю,
горохове пюре, пшоняну або гречану кашу й навіть борошно.
Борошняна
начинка була типовою для Полтавщини й південної Чернігівщини. Для її
приготування підсмажували сало доти, доки воно не
перетворювалося на суху шкварку жовтого кольору, і до киплячого смальцю
поступово додавали борошно, розмішуючи, допоки воно не вбирало всього смальцю.
Засмажку охолоджували й начиняли нею вареники, які називали «варениками з
піском».
Начинки для вареників мали також особливі
прикмети. Так, начинки з круп, бобових і маку мали сприяти родючості землі й
примноженню людського роду. Тому не випадково на весіллях подавали вареники,
начинені бобами (Західна Волинь), вареною квасолею та запареним пшоном
(Центральне й Західне Полісся), пшоняною кашею, яка була символом єднання задля
життя (Волинь).
Полюбляли
й полюбляють нині українці вареники із сиром, які посідали важливе місце в
українських обрядах. Уважалося, що ними можна задобрити духів: добрих — щоб
допомагали, злих — щоб не шкодили.
Для цього ж готували вареники із сиром на
весілля (Львівщина й Закарпаття) та хрестини (Лемківщина), ними частували матір
після народження дитини, пригощали на толоці, обжинках і обов’язково — на
Масницю (Сиропуст, бо не вживають м’ясних страв).
Вареники
із сиром, змащені сметаною, і сьогодні є неодмінною стравою на Масницю разом із
млинцями, оладками й налисниками.
У народних казках і замовляннях «молочна річка з кисільними берегами» символізує земний рай. Тож вислів «щоб ти жив, як вареник у сметані» був побажанням, аби в тебе, у твоїй родині й у твоєму краї все було в гармонії й достатку.
👉Завдання практичної роботи: приготувати кекси або вереники за власним улюбленим рецептом
- Одягти спецодяг
- Перед початком роботи руки вимити з милом
- Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
- Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
- Підібрати та підготувати необхідні обладнання
- Забороняється залишати працююче обладнання без нагляду.
- Категорично забороняється мити та чистити обладнання, яке включене в електромережу
- Не допускайте роботи обладнання без потреби.
- Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.
- Використовуйте спеціальний інвентар, підставки.
- Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання.
- Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
- Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
- Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце.
Класичний рецепт кексів:
Цей рецепт
тіста на кекс універсальний і є базовим. Це універсальні кекси: додаючи в тісто
різні інгредієнти (какао, шоколад, ягоди, горіхи, фрукти, родзинки) можна
кожного разу отримувати новий варіант кексу.
Інгредієнти:
- 2-3 яйця;
- неповний стакан цукру (приблизно 3/4 - 150-125 гр);
- по 2-4 ложки сметани і (або) майонезу;
- 1 чайна ложка соди без верху, погашеної оцтом або соком лимона (0,5 столової ложки);
- півпачки маргарину або вершкового масла (100 – 125 гр);
- 1,5 скл. борошна (близько 200 г, може знадобитися трохи менше або більше, залежно від консистенції тіста).
- Соду можна замінити 1,5 чайними ложками розпушувача.
ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА
приготування кексів
- 1. Яйця і цукор збиваємо – можна не
міксером, а просто ложкою.
- 2. Додаємо сметану будь-якої жирності.
- 3. Масло нарізаємо шматочками і
розтоплюємо в мікрохвильовій печі на середній потужності близько 30-45
секунд або на плиті на маленькому вогнику.
- 4. Розтоплене масло вливаємо в тісто і
перемішуємо.
- 5. Додаємо борошно, просіваючи його разом з
содою або розпушувачем, і добре перемішуємо, щоб вийшло тісто без грудок, по
консистенції густіше, ніж на оладки – як густа сметана.
- 6. Додайте в тісто какао-порошок – вийде
шоколадний кекс. Якщо розділити тісто і додати какао тільки в одну частину –
можна спекти кекс зебру або мармуровий двоколірний кексик.
- Можна насипати в тісто свіжих ягід і спекти кекс зі смородиною або вишнею. А якщо на дворі зима – додаємо родзинки і горіхи.
- 7. Випікаються кекси з цього тіста приблизно 30-35 хвилин при 180-200 градусів.
- 8. Подача кексів. Подати на стіл оформлену страву, нагодувати родину.
- 9. Прибрати робоче місце.
- 10. Проаналізувати допущені помилки.
Приготування
1. Робимо тісто для вареників
У злегка
підігріту воду вбиваємо яйце, солимо і ретельно розмішуємо. Поступово додаємо
борошно і добре вимішуємо, щоб в результаті вийшло досить щільне та еластичне
тісто. Обертаємо його в плівку і залишаємо на 30-40 хв. «дійти».
2. Готуємо начинку
В цей час
готуємо начинку, для чого відварюємо очищену картоплю в злегка підсоленій воді.
Очищуємо і подрібнюємо цибулю, яку необхідно злегка пасерувати на рослинній
олії до золотистого кольору. Гарячу картоплю добре розминаємо і з'єднуємо з
піджаркою з цибулі, перчимо до смаку.
3. Ліпимо тісто
Тісто ще раз
вимішуємо і зручним для вас способом готуємо порційні «коржики», в які
поміщуємо трохи охололу начинку. Ретельно скріплюємо краї тіста, і відварюємо
вареники з картоплею 5-7 хв. (поки не спливуть) в злегка підсоленій воді.
Особливо добре смакує готова страва зі сметаною.
4. пОДАЧА СТРАВИ
Подати на стіл оформлену страву, нагодувати родину.
Прибрати робоче місце.
Проаналізувати допущені помилки.
Немає коментарів:
Дописати коментар