Проєкт "Гарячі
напої"
Технологія приготування чаю
З гарячих напоїв найпоширеніші чай, кава, какао,
шоколад тощо.
Чай
Популярність чаю полягає в ароматі й смаку, у здатності вгамовувати спрагу й у сприятливому впливі на організм.
На якість чаю, його аромат, міцність, кольори настою, здатність впливати на організм людини впливають в основному з’єднання, що легко екстрагуються з сухого чаю, тобто розчиняються в гарячій воді й перехідні в чайний настій. Такими речовинами є танін, кофеїн, ефірні олії й ряд інших. Чим чай багатший на ці речовини, тим він високоякісніший й дає більш цінний настій. Вирішальний вплив на якість чаю чинить комплекс дубильних речовин — чайний танін (теотанін), що надає настою колір, терпкий в’язкий смак і здійснює фізіологічний вплив на організм людини. У чаї міститься вдвічі більше кофеїну ніж у каві. Але концентрація його в склянці чаю набагато менша, ніж у чашці кави й діє він на серцево-судинну систему м’якше.
Неповторний аромат надають чаю ефірні масла, із
смаком троянд, жасмину, конвалії, меду, цитрусів, гіркого мигдалю, кориці.
Чай багатий на вітаміни. У свіжому чайному листі
вітаміну С у три-чотири рази більше, ніж у соку лимона або апельсина. Але при
фабричній переробці кількість вітаміну С значно знижується. У зеленому чаї, що
не піддається ферментації, кількість вітаміну С приблизно в 10 разів більша,
ніж у чорному. Без перебільшення можна сказати, що чай — національний напій
багатьох народів світу.
Класифікація чаю
☝Вода для чаю повинна бути без надлишку
мінеральних солей. Тому особливо підійде джерельна, гірська вода. Водопровідну
найкраще витримати протягом 8-10 год., щоб вивітрились хлорний і «металевий»
запахи. Звичайно, найкращий чай із самовару, а вода для заварювання найкраща в
той момент, коли він шумить, тобто тільки закипає. У жодному разі не заварюйте
чай водою повторного кип’ятіння.
☝Перед заваркою порцеляновий чайник варто сполоснути
гарячою водою, а потім засипати туди чай з розрахунку одну чайну ложку на дві
чашки, залити на дві третини окропом, закрити кришкою й накрити чайник щільною
серветкою або рушником, що перешкодить зникненню ароматичних речовин, що
містяться в заварці. Через 3—4 хв. чайник треба долити гарячою водою, після
чого заварку можна розливати по чашках.
☝Ще порада трохи відмінна від сталої практики:
чайник не слід накривати ляльками-мотрійками або подушками: чай після заварки
не повинен зопрівати. І в жодному разі не ставте чайник із завареним чаєм на
вогонь: остиглий і знову підігрітий чай майже повністю втрачає свої якості.
☝До чаю подають: цукор кусковий,
мед, варення, цукерки, лимон, ягоди, фрукти, гаряче молоко або вершки, усіляку
здобу, випечені кондитерські вироби й солодощі. Щирі цінителі чаю п’ють його
без усяких доданків, а якщо й п’ють із цукром, то тільки вприкуску.
☝І ще порада. Не купуйте чай відразу надовго, тому що через 5-6 місяців зберігання він старіє, убираючи сторонні запахи, втрачає свої якості.
А тепер корисно згадати про традиційне українське
чаювання.
Стіл накрийте полотняною кольоровою скатертиною
світлого тону. Кожному гостеві поставте десертну тарілку, на яку помістите
красиво складену серветку. Поруч — десертний ніж і ложку.
Пиріжкові тарілки й розетки для варення поставте
на стіл стопками по 4-6 штук.
Посередині столу можна помістити вазу із фруктами
й невисокі, без різкого аромату квіти. На низьких вазах — нарізаний торт,
тістечка, випічка, у вазочках на тонких ніжках — варення, мед. Цукор — у
цукорниці або скляній вазочці, а цукерки — у розкритій коробці.
Нарізаний кружечками лимон помістіть на
спеціальні лоточки.
Не забудьте прилади загального користування:
щипці, лопаточки, вилки для лимону, ложки для варення й меду. На чайний стіл
ліворуч ставлять самовар на підносі, біля самовара — чайник і чашки, причому
чашок повинно бути трохи більше, ніж гостей, тому що не прийнято наливати чай у
чашку, якщо в ній залишився лимон.
Виконаєте всі ці умови, і вийде стіл гостинним.
Не дарма в народі кажуть: «Умій гостей кликати, умій і пригощати!»
Чай та цукор вам!
Словом «чай» в українській народній
кухні називають і ряд інших гарячих напоїв: липовий, малиновий, брусничний і
ін. Більшість із них застосовуються як лікувальні засоби від застуди (з липових
квітів і сушеної малини), від хвороби нирок (із сухого листя брусниці) і т.д.
Найчастіше в Україні готують наступні види чаю:
Чай з цукром,
медом, повидлом, лимоном. Заварюють чай, розливають у склянки, ставлять на блюдце, на яке кладуть
чайну ложку. Цукор, варення, мед, лимони подають окремо на розетці.
Кількість продуктів, г: чай — 1, цукор — 15 або
варення, мед — 30 або повидло — 40. Вихід: 200/15 або 200/30, або 200/40.
Чай з молоком або
вершками. Заварюють і подають чай.
Вершки або молоко кип’ячене з пінкою подають окремо гарячим в молочнику.
Кількість продуктів, г: чай — 1 (чай-заварка 50
мл), цу-кор — 15, молоко — 50 або вершки — 25, вода для чаю з молоком — 100, з
вершками — 125. Вихід: з молоком 150/50/15; з вершками 175/25/15.
Чай парами
чайників. У малому чайнику ємністю
250—350 мл заварюють чай, в інший, доливний,
чайник ємністю 1000—1500 мл — наливають окріп. Окремо подають до чаю цукор,
мед, бублики, пиріжки й інші борошняні вироби.
Кількість продуктів, г: чай чорний для заварки — 4, вода — 216; цукор подають
на розетці по 15 і 30. Вихід, г — 200.
Сьогодні став популярним чай з
імбиром. Він не тільки тонізує, а й ще має лікувально-профілактичні
властивості.
Пропонуємо вам подивитись відео, в якому можна ознайомитись із
послідовністю приготування чаю з імбирем.
https://www.youtube.com/watch?v=GgyCyRsXCxs
Контрольні
питання
Оберіть правильну відповідь
1. Який
напій містить танін, кофеїн, ефірні олії?
А – чай
Б – кава
В – цикорій
2. Якою водою заварюють чай?
А - кип’яченою
Б – джерельною
В - з-під крана
Практична робота
Приготування чаю
Працюємо з дотриманням правил техніки безпеки!
Послідовність виконання роботи:
1. Вибрати чай для приготування.
2.
Дібрати необхідний
посуд для приготування напою.
3. Дібрати продукти необхідні для приготування напою.
4. Приготувати напій.
5. Подати на стіл та організувати сервіровку для чаювання.
6. Результат роботи сфотографувати і надіслати вчителю.
Домашнє завдання: Сервіруйте стіл до чаювання.
Немає коментарів:
Дописати коментар