Урок 33
Культура споживання їжі
Технологія приготування страв із круп.
Гречана, перлова, пшоняна, кукурудзяна каші
👉1. Які ви знаєте види
круп?
👉2. Які страви, приготовані
з круп, ви куштували?
👉3. Які каші готують у вашій родині?
Як
приготувати смачну кашу? Оберіть свою улюблену крупу: гречка, рис, булгур,
пшоно чи перловку. Можливо, вам сподобається кус-кус або вівсянка? Кожен вид
крупи має власні таємниці. З кожної крупи можна готувати не лише кашу, але й
різноманітні цікаві страви.
У
кожному регіоні існують традиційні страви, приготовані з використанням
круп’яних продуктів. Зазвичай це каші з різноманітними й часом дуже
оригінальними доповненнями. І хоча гречка з грибами, куліш зі шматочками сала,
банош із бринзою можуть бути звичайними, шефкухарі відомих ресторанів зуміли
перетворити ці крупи на справжні кулінарні шедеври. Опанувати це мистецтво дуже
просто. Основна умова успіху в цій творчості — вивчити, як правильно варити
крупи, щоб отримати бажаний результат. Лише після цього варто спробувати більш
складні рецепти.
Крім
того, каша часто сприймалася як справжня національна страва, яка відображає
звичаї й традиції українського народу. Навіть зараз каша залишається популярною
в українській кухні, і її можна знайти в різних варіантах у меню ресторанів і в
домашньому харчуванні.
Каша — одна з найдавніших страв. Каші в Україні готували з пшона, гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, пізніше — з рису. Здавна каші були щоденною та обрядовою стравою українців. Із круп можна готувати каші на воді, цільному або розведеному молоці, бульйоні. Розгляньмо основні крупи, з яких готують найпоширеніші каші.
Пшоно
Пшоно — крупи з проса. За своєю поживною цінністю пшоняні крупи, звичайно ж, поступаються гречаним, вівсяним і рисовим крупам, але вони надзвичайно корисні для організму людини.
У пшоні досить багато білків, але в них недостатньо амінокислот, що містять сірку, тому в цілому харчове значення білків у цій крупі невисоке. Пшоно багате на фосфор, калій, магній. Є в ньому велика кількість жирів. Але за умов тривалого зберігання вони окислюються, і крупа набуває гіркуватого присмаку.
Перлові та ячмінні крупи
Перлові та ячмінні крупи виробляються з ячменю. Ці види круп характеризуються підвищеним умістом клітковини, тому вони гірше засвоюються, а отже, сприяють процесам схуднення.
Каша з перлової крупи досить добре насичує організм і заряджає його необхідною енергією. Важливо зазначити, що амінокислоти білків ячмінної крупи перебувають у співвідношенні, сприятливому для організму людини.
Перлові крупи варяться довго, 60–120 хвилин (залежно від розмірів крупинок), а ячна — 40–45 хвилин, збільшуючись в об’ємі в 5–6 разів.
Із пшоняних, перлових або ячмінних круп, так само, як і з рисових і пшеничних, варять розсипчасті, в’язкі й рідкі каші. Розсипчасті каші готують із додаванням суворо певної кількості води й жирів. В’язкі каші варять на незбираному або розбавленому водою молоці чи на воді. Рідкі каші — на воді, молоці або на молоці з водою.Часто — із цукром. Подаючи на стіл, поливають олією.
Із круп не лише готують каші, а ще й гарніри. Багато круп використовують для приготування перших страв: супів, юшок тощо.
Пшоняна каша
Пшоно
вимагає ретельного очищення від чорних крупинок і сміття. Після цього кілька
разів промийте його кип’яченою водою, міняючи її. На завершення облийте крупу
окропом. Так можна позбутися гіркоти майбутньої каші.
Слід
викласти суху крупу на пательню й трохи обсмажити її без використання масла.
Для приготування 1 склянки крупи знадобиться 3 склянки води (в’язка каша).
Спершу слід довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь / нагрівання й
засипати пшоно. Варити крупу під кришкою приблизно 30 хвилин.
Кукурудзяна каша
Кукурудзяна
крупа буває дрібного, середнього і великого помелу. Дрібний помел
використовується в кашах швидкого приготування й дитячому харчуванні. Таку
крупу відварюють 15 хвилин на малому вогні. Саме з такої крупи готують
традиційний гуцульський банош і молдавську мамалигу.
Середній
помел підходить для більшості страв. На 1 склянку такої крупи необхідно 2,5–3
склянки води.
Слід
висипати крупу в окріп, довести її до кипіння, після чого зменшити вогонь.
Потім посолити, накрити кришкою й варити протягом 30 хвилин доти, доки каша не
загусне. Додайте вершкове масло, перемішайте, накрийте кришкою, укутайте
каструлю й залиште її приблизно на годину, щоб каша з кукурудзяної крупи
настоялась.
Кукурудзяна крупа грубого помелу ефективно очищає кишківник, але вариться довше від інших видів. Саме з неї готують класичну італійську поленту. Час приготування такої крупи — від 50 хвилин.
👉Завдання практичної роботи: приготувати кашу за власним улюбленим рецептом.
- Одягти спецодяг
- Перед початком роботи руки вимити з милом
- Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
- Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
- Підібрати та підготувати необхідні обладнання
- Забороняється залишати працююче обладнання без нагляду.
- Категорично забороняється мити та чистити обладнання, яке включене в електромережу
- Не допускайте роботи обладнання без потреби.
- Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.
- Використовуйте спеціальний інвентар, підставки.
- Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання.
- Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
- Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
- Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце.
Обладнання та
матеріали: (залежно від
обраного рецепту, але орієнтовно)
- Крупа (гречана, перлова,
пшоняна чи кукурудзяна тощо)
- Рідина (вода, молоко)
- Сіль, цукор (за смаком)
- Масло вершкове або олія
(за бажанням)
- Фрукти, ягоди, горіхи (для
прикрашання та смаку, за бажанням)
- Каструля з кришкою
- Мірна склянка або ваги
- Ложка для перемішування
- Тарілка для подачі
Технологічна
послідовність:
1. Підготовка робочого місця та
продуктів (5-7 хвилин):
o
Дістаньте
необхідні інгредієнти, посуд та обладнання згідно з обраним рецептом.
o
Перевірте
термін придатності продуктів.
2. Підготовка крупи (5-10 хвилин):
o
Переберіть
крупу (за потреби).
o
Промийте крупу
під проточною холодною водою до прозорості води (для більшості видів круп).
3. Приготування каші (час залежить від
виду крупи):
o
Налийте в
каструлю необхідну кількість рідини (вода, молоко або їх суміш) згідно з
рецептом.
o
Доведіть
рідину до кипіння.
o
Додайте сіль
та цукор (за смаком).
o
Повільно
всипте підготовлену крупу в киплячу рідину, постійно помішуючи.
o
Зменште вогонь
до мінімуму.
o
Варіть кашу
під кришкою до готовності, періодично помішуючи, щоб вона не пригоріла. Час
приготування залежить від виду крупи.
4. Завершення приготування та
оформлення (3-5 хвилин):
o
Зніміть
каструлю з вогню.
o
Додайте
вершкове масло або олію (за бажанням).
o
Накрийте
каструлю кришкою і дайте каші настоятися 2-3 хвилини.
o
Перекладіть
готову кашу в тарілку.
o
Прикрасьте
кашу фруктами, ягодами, горіхами (за бажанням).
5. Прибирання робочого місця (5
хвилин):
o
Вимийте
використаний посуд та обладнання.
o
Приберіть
залишки продуктів.
o
Протріть стіл.
Надайте відповіді на контрольні
запитання:
- Яку крупу ви
використовували для приготування каші?
- Які пропорції крупи та
рідини ви обрали?
- Які особливості
приготування обраної вами каші?
- Яких правил безпечної
праці ви дотримувалися під час приготування?
Немає коментарів:
Дописати коментар