четвер, 8 травня 2025 р.

7Б клас 14.05.2025

 Урок 33

Культура споживання їжі

Технологія приготування страв із круп.

Гречана, перлова, пшоняна, кукурудзяна каші

👉1. Які ви знаєте види круп?

👉2. Які страви, приготовані з  круп, ви куштували?

👉3. Які каші готують у  вашій родині?

Як приготувати смачну кашу? Оберіть свою улюблену крупу: гречка, рис, булгур, пшоно чи перловку. Можливо, вам сподобається кус-кус або вівсянка? Кожен вид крупи має власні таємниці. З кожної крупи можна готувати не лише кашу, але й різноманітні цікаві страви.

У кожному регіоні існують традиційні страви, приготовані з використанням круп’яних продуктів. Зазвичай це каші з різноманітними й часом дуже оригінальними доповненнями. І хоча гречка з грибами, куліш зі шматочками сала, банош із бринзою можуть бути звичайними, шефкухарі відомих ресторанів зуміли перетворити ці крупи на справжні кулінарні шедеври. Опанувати це мистецтво дуже просто. Основна умова успіху в цій творчості — вивчити, як правильно варити крупи, щоб отримати бажаний результат. Лише після цього варто спробувати більш складні рецепти.

Крім того, каша часто сприймалася як справжня національна страва, яка відображає звичаї й традиції українського народу. Навіть зараз каша залишається популярною в українській кухні, і її можна знайти в різних варіантах у меню ресторанів і в домашньому харчуванні.

Каша — одна з найдавніших страв. Каші в Україні готували з пшона, гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, пізніше — з рису. Здавна каші були щоденною та обрядовою стравою українців. Із круп можна готувати каші на воді, цільному або розведеному молоці, бульйоні. Розгляньмо основні крупи, з яких готують найпоширеніші каші.

Пшоно

Пшоно — крупи з проса. За своєю поживною цінністю пшоняні крупи, звичайно ж, поступаються гречаним, вівсяним і рисовим крупам, але вони надзвичайно корисні для організму людини.

У пшоні досить багато білків, але в них недостатньо амінокислот, що містять сірку, тому в цілому харчове значення білків у цій крупі невисоке. Пшоно багате на фосфор, калій, магній. Є в ньому велика кількість жирів. Але за умов тривалого зберігання вони окислюються, і крупа набуває гіркуватого присмаку.

Перлові та ячмінні крупи

Перлові та ячмінні крупи виробляються з ячменю. Ці види круп характеризуються підвищеним умістом клітковини, тому вони гірше засвоюються, а отже, сприяють процесам схуднення.

Каша з перлової крупи досить добре насичує організм і заряджає його необхідною енергією. Важливо зазначити, що амінокислоти білків ячмінної крупи перебувають у співвідношенні, сприятливому для організму людини.

Перлові крупи варяться довго, 60–120 хвилин (залежно від розмірів крупинок), а ячна — 40–45 хвилин, збільшуючись в об’ємі в 5–6 разів.

Із пшоняних, перлових або ячмінних круп, так само, як і з рисових і пшеничних, варять розсипчасті, в’язкі й рідкі каші. Розсипчасті каші готують із додаванням суворо певної кількості води й жирів. В’язкі каші варять на незбираному або розбавленому водою молоці чи на воді. Рідкі каші — на воді, молоці або на молоці з водою.Часто — із цукром. Подаючи на стіл, поливають олією.

Із круп не лише готують каші, а ще й гарніри. Багато круп використовують для приготування перших страв: супів, юшок тощо.

Кукурудзяні крупи

       Кукурудзяні крупи — ще один вид круп, що використовується в кулінарії. За харчовою цінністю та кулінарними властивостями вони нижчі за інші види круп. Білки кукурудзяної крупи неповноцінні й погано засвоюються. Каша з кукурудзяної крупи виходить жорсткою, вона ще й до того має специфічний смак. Вариться
крупа близько години, збільшуючись в об’ємі в 3–4 рази.


       Із кукурудзи виготовляють й інші вироби: кукурудзяні пластівці й повітряну кукурудзу. Ці продукти приємні на смак і засвоюються краще, ніж кукурудзяні крупи. Вони підходять для заправки супів. Їх можна подавати з молоком, чаєм та іншими напоями. І головне —
перед використанням вони не вимагають додаткової обробки.

ПОРАДИ ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ КРУП


   У крупах є все необхідне для нашого організму. А ось як правильно приготувати ту чи ту кашу, знають далеко не всі.
   Приготувати по-справжньому смачну, розсипчасту та ароматну кашу з пшеничної, кукурудзяної, вівсяної, пшоняної, горохової, гречаної круп допоможуть маленькі хитрощі.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СМАЧНУ КАШУ




Гречана каша 


   Гречка — лідер серед круп за харчовою цінністю та вмістом білка (до 16 грамів рослинного білка на 100 грамів крупи). Тому її варто вживати тим, хто не їсть у достатній кількості м’яса й риби.


   На 1 склянку гречки потрібно 2 склянки холодної води (для розсипчастої каші). Засипати крупу в холодну воду, поставити на плиту й довести до кипіння. Після того, як каша закипіла,
зменшити вогонь і варити 15–20 хвилин.
   Смачна каша вийде, якщо посолити її на початку варіння. У процесі можна додати нарізану дрібними шматочками цибулю. Киньте її в майже готову кашу, накрийте кришкою й не перемішуйте.

   Більш ніжним смаком відрізняється каша із зеленої гречки. Зелена гречка не піддається такій жорсткій термічній обробці, як звичайна, а тому після варіння в ній залишається велика кількість корисних речовин. До речі, вона виходить клейкою, тому з неї добре готувати оладки, котлети.

Перлова каша


   Багату на клітковину, магній, селен і вітаміни перлову крупу можна приготувати по-справжньому смачно. 

   Основний недолік цієї корисної крупи в тому, що для її приготування доведеться витратити багато часу. Тому перед варінням перловку слід замочити: на склянку промитої крупи взяти рівно 1 літр води й витримати крупу у воді не менше 12 годин. Якщо крупа продавалася вже пропареною, час замочування можна скоротити до 3 годин.

Пшоняна каша

Пшоно вимагає ретельного очищення від чорних крупинок і сміття. Після цього кілька разів промийте його кип’яченою водою, міняючи її. На завершення облийте крупу окропом. Так можна позбутися гіркоти майбутньої каші.

Слід викласти суху крупу на пательню й трохи обсмажити її без використання масла. Для приготування 1 склянки крупи знадобиться 3 склянки води (в’язка каша). Спершу слід довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь / нагрівання й засипати пшоно. Варити крупу під кришкою приблизно 30 хвилин.

Кукурудзяна каша

Кукурудзяна крупа буває дрібного, середнього і великого помелу. Дрібний помел використовується в кашах швидкого приготування й дитячому харчуванні. Таку крупу відварюють 15 хвилин на малому вогні. Саме з такої крупи готують традиційний гуцульський банош і молдавську мамалигу.

Середній помел підходить для більшості страв. На 1 склянку такої крупи необхідно 2,5–3 склянки води.

Слід висипати крупу в окріп, довести її до кипіння, після чого зменшити вогонь. Потім посолити, накрити кришкою й варити протягом 30 хвилин доти, доки каша не загусне. Додайте вершкове масло, перемішайте, накрийте кришкою, укутайте каструлю й залиште її приблизно на годину, щоб каша з кукурудзяної крупи настоялась.

Кукурудзяна крупа грубого помелу ефективно очищає кишківник, але вариться довше від інших видів. Саме з неї готують класичну італійську поленту. Час приготування такої крупи — від 50 хвилин.

👉Завдання практичної роботи: приготувати кашу за власним улюбленим рецептом. 

(Оберіть один із варіантів: гречана, перлова, пшоняна чи кукурудзяна)

Працюємо з дотриманням правил техніки безпеки!

  • Одягти спецодяг
  • Перед початком роботи руки вимити з милом
  • Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
  • Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
  • Підібрати та підготувати необхідні обладнання
  • Забороняється залишати працююче обладнання без нагляду.
  • Категорично забороняється мити та чистити обладнання, яке включене в електромережу
  • Не допускайте роботи обладнання без потреби.
  • Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.
  • Використовуйте спеціальний інвентар, підставки.
  • Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. 
  • Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
  • Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
  • Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. 

Практична робота

Приготування каші за власним улюбленим рецептом


Обладнання та матеріали: (залежно від обраного рецепту, але орієнтовно)

  • Крупа (гречана, перлова, пшоняна чи кукурудзяна тощо)
  • Рідина (вода, молоко)
  • Сіль, цукор (за смаком)
  • Масло вершкове або олія (за бажанням)
  • Фрукти, ягоди, горіхи (для прикрашання та смаку, за бажанням)
  • Каструля з кришкою
  • Мірна склянка або ваги
  • Ложка для перемішування
  • Тарілка для подачі

Технологічна послідовність:

1.  Підготовка робочого місця та продуктів (5-7 хвилин):

o   Дістаньте необхідні інгредієнти, посуд та обладнання згідно з обраним рецептом.

o   Перевірте термін придатності продуктів.

2.  Підготовка крупи (5-10 хвилин):

o   Переберіть крупу (за потреби).

o   Промийте крупу під проточною холодною водою до прозорості води (для більшості видів круп).

3.  Приготування каші (час залежить від виду крупи):

o   Налийте в каструлю необхідну кількість рідини (вода, молоко або їх суміш) згідно з рецептом.

o   Доведіть рідину до кипіння.

o   Додайте сіль та цукор (за смаком).

o   Повільно всипте підготовлену крупу в киплячу рідину, постійно помішуючи.

o   Зменште вогонь до мінімуму.

o   Варіть кашу під кришкою до готовності, періодично помішуючи, щоб вона не пригоріла. Час приготування залежить від виду крупи.

4.  Завершення приготування та оформлення (3-5 хвилин):

o   Зніміть каструлю з вогню.

o   Додайте вершкове масло або олію (за бажанням).

o   Накрийте каструлю кришкою і дайте каші настоятися 2-3 хвилини.

o   Перекладіть готову кашу в тарілку.

o   Прикрасьте кашу фруктами, ягодами, горіхами (за бажанням).

5.  Прибирання робочого місця (5 хвилин):

o   Вимийте використаний посуд та обладнання.

o   Приберіть залишки продуктів.

o   Протріть стіл.

Надайте відповіді на контрольні запитання:

  • Яку крупу ви використовували для приготування каші?
  • Які пропорції крупи та рідини ви обрали?
  • Які особливості приготування обраної вами каші?
  • Яких правил безпечної праці ви дотримувалися під час приготування?
Домашнє завдання: Приготуйте кашу,
 сфотографуйте процес приготування і готовий результат та дайте відповіді на контрольні запитання.


Результат роботи (декілька фото 1- 5) 
надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net 

Немає коментарів:

Дописати коментар