пʼятниця, 7 березня 2025 р.

7Б клас 12.03.2025

 Урок 25

Кімнатні, садові рослини

Салатна зелень на підвіконні.

Переваги вирощування зелені вдома на підвіконні.

Кріп, петрушка, шпинат, салат

                  Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Ви вже знаєте, наскільки важлива зелень у раціоні харчування людини. Більшість із нас її або вирощує на городі, або купує в магазині, або йде по неї на базар. Якщо придбати зелень у торговельній мережі ми можемо в будь-який час, то вирощувати її на городі можна лише в теплу пору року: весна — літо — початок осені. І так уважає багато людей. Але насправді, щоб виростити зелень для родини, не потрібен великий город. Усе це можна зробити в домашніх умовах — на підвіконні. Зазвичай ми звикли вирощувати на підвіконні квіти. Починаймо змінювати свої стереотипи!


Вивчення нового матеріалу

У домашніх умовах дуже добре ростуть салатна зелень, пряні трави й навіть овочі. У цьому переліку зелень посідає особливе місце, оскільки без неї важко уявити багато страв, які ми готуємо. На підвіконні зелень ростиме так само добре, як і на відкритій ділянці городу, і навіть матиме свою велику перевагу: не потрібна прополка від бур’янів, яка займає багато часу і на це витрачається чимало енергії. А найголовніше — вона дозріває дуже швидко й вирощувати її можна цілий рік, попри погодні умови.



Чому для нас така важлива салатна зелень (салат, рукола, петрушка, шпинат, кріп)? Ці види рослин дуже багаті на вітаміни, корисні мікроелементи, білок та амінокислоти. На схемі 18 ви можете ознайомитись із перевагами вирощування зелені вдома на підвіконні.


Для вирощування в домашніх умовах зазвичай добирають культури, які швидко ростуть і яким не треба особливого догляду: кріп, петрушка, салат, базилік, шпинат, цибуля.

Головною умовою добору рослин є те, щоб вони добре росли на закритих балконах. Для висаджування зелені немає рекомендацій, коли саме краще це робити, тобто садити можна в будь-який час. Головне — забезпечити рослинам певні умови. Для їхнього вирощування має бути достатньо світла й поливання. Ми знаємо, що взимку маємо мало світла — день короткий, тому при висіванні зелені в цю пору року бажано забезпечити додаткове освітлення у вигляді люмінесцентних або звичайних ламп денного світла.

Ознайомимося, як вирощувати найпопулярнішу салатну зелень, яку ми використовуємо для приготування улюблених страв.

Кріп


Кріп — одна з головних приправ до наших страв, яку можна висівати через кожні 3-4 тижні. Головною умовою для його вирощування є світло. Тому слід добирати таке місце, де світло буде не менше 6 годин на добу, або вмикати штучне освітлення. Рекомендована температура для вирощування кропу — 17-20 °С.

Перш ніж сіяти насіння кропу, його треба замочити на одну-дві доби, регулярно змінюючи воду. У ємність, де буде вирощуватися кріп, слід викласти на дно дренаж, а потім засипати землею. Це може бути земля для кімнатних рослин. Далі в землі слід зробити канавки завглибшки до 1,5 см і в них посіяти насіння, після чого трішки присипати землею й полити. Наступний обов’язковий крок — закрити ємність плівкою й поставити в темне місце на тиждень. Потім плівочку потрібно зняти, а зелень кропу дещо прорідити, щоб пагони не заважали один одному.

Петрушка

Аби виростити петрушку, насіння також треба замочити на кілька днів або просто покласти у вологу тканину в теплому місці. Горщик / ящик, у якому буде вирощуватися ця зелень, підготувати так само, як і для вирощування кропу. І температура вирощування також має бути 18-20 °С. Відмінністю у вирощуванні буде те, що не потрібно посіви накривати плівкою, а поливати регулярно через день. Коли ж з’являться перші паростки, їх слід прорідити так само, як і кріп. Петрушка також полюбляє світло, але варто пам’ятати, що перший урожай буде через 1,5-3 місяці.

Шпинат

Сьогодні дуже популярним у раціоні багатьох людей став шпинат, який добре поєднується з іншими овочами, сиром, м’ясом і навіть фруктами. Ця культура містить клітковину, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк, фтор, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, Е, К, фолієву кислоту та провітамін А. І цей «пакунок» вітамінів можна також виростити на підвіконні. Головне — пам’ятати, що для його вирощування потрібні освітлення та оптимальна температура 18-22 °С. А ще шпинат добре переносить прохолоду, тож навіть за температури 10 °С можна збирати врожай. Тому, коли насіння проростає, ємність можна винести на балкон.


Цікавий факт

Доведено, що шпинат походить із Персії. У Європу він прибув із маврами в IX столітті й дуже повільно завойовував собі прихильників. Після Другої світової війни так склалося, що американці його розрекламували і він набув неабиякої популярності. «Послом» цього овочу став герой мультфільму моряк Папай, який завжди мав під рукою консервну банку зі шпинатом. Він його з'їдав в одну мить, після чого розпочинав бійку, яка завжди закінчувалася поразкою супротивника.

Сьогодні не лише мешканці США споживають шпинат як один із найпопулярніших овочів у країні, а й багато інших народів світу. Наприклад, у Франції шпинат полюбляють і називають «королем» або «мітлою для шлунка». Французи вирощують шпинат усюди, де можливо, й використовують у багатьох стравах.

Салат

Людству достеменно не відомо, коли з’явилося листя салату на столах наших предків. Але в трактатах часів Стародавньої Греції трапляються описи про його вирощування. Уже тоді люди знали про користь цього продукту.
Багато хто вважає, що салат — це просто харчова трава, але насправді це овочева культура. До того ж існує велика кількість різновидів і сортів салату. Зелений салат містить чималу кількість вітамінів В1 і В9, бета-каротину, аскорбінової кислоти, вітамінів Е і РР. Він також містить залізо, кальцій, магній і калій, властивості яких в організмі різноманітні й дуже важливі.
Особливістю вирощування салату є те, що насіння росте досить швидко, особливо якщо його накрити плівкою, яку зняти через 2-5 днів після того, як з’явилися перші паростки. Листю салату потрібне світло й регулярний полив, але так, щоб волога не застоювалася. Після того, як зелень зійде, її краще розсадити. Урожай салату можна збирати вже за 30 днів.

Контрольні запитання

1. Які умови треба створити для вирощування зелені на підвіконні?
2. Що слід зробити, щоб забезпечити достатнє освітлення під час вирощування зелені?
3. Як ви вважаєте, чому, коли сієш насіння зелені, потрібно робити неглибокі канавки та присипати землею насіння?
4. Чим корисний для організму людини шпинат?
5. Які види листкових салатів вам відомі?

Практична робота
Вирощування салату на підвіконні: покрокова інструкція

Матеріали та інструменти: насіння салату, грунт, дренаж, ящик/вазон/контейнер.

1. Обираємо сорт салату та грунт.


2. Посів насіння салату.

Перед посівом на дно ємності насипаємо невеликий шар дренажного матеріалу. Ним може служити керамзит, бита цегла, дрібна галька, шматочки пінопласту або синтепону. Заповнюємо ящики або горщики ґрунтом, залишаючи півтора або два сантиметри до краю. Це потрібно, щоб зростаюче коріння не виштовхувало землю з ящиків. Розрівнюємо і поливаємо ґрунт.

Насіння сіємо довільно. Відразу важко витримати відстань між кущами, краще потім прорідити. Зверху засипаємо посіви тонким шаром ґрунту (не більше півсантиметра). Злегка обприскуємо верхній шар ґрунту теплою (30°С) водою і закриваємо ємність плівкою або склом. Виходить своєрідний парник. У ньому волога не буде сильно випаровуватися, і насіння проросте швидше.

Лишається поставити домашні грядки в тепле місце і дочекатися сходів. Очікування обіцяє бути недовгим – через 4-5 днів зазвичай з’являються перші «петельки».

Беремо контейнер та за допомогою шила 

робимо на дні отвори


Засипаємо дренаж


Потім засипаємо грунт, 
залишивши 1,5-2 см до верху не заповненим контейнер


Робимо заглиблення та 
зволожуємо їх з пульверизатора водою


Обраний сорт салату висіваємо 
в рядочки заглиблення


Зверху закриваємо рядки грунтом, ще раз зволожуємо з пульверизатора і накриваємо контейнер харчовою плівкою


Розміщаємо контейнер в теплому сонячному місці, кожного дня зволожуємо з пульверизатора і чекаємо на перші сходи

3. Догляд за сходами. 

З появою зелених сходів знімаємо поліетилен з ємностей і виставляємо їх на світле підвіконня. Південна, південно-східна або південно-західна сторони, звичайно, краще, але можна ставити будь-куди, де є місце. Тепер основний догляд за сіянцями полягатиме в регулярних поливах і підсвічуванні.

Полив. Салатам суха земля і сухе повітря не до вподоби, тому поливати доведеться часто (через день або через два). При низькій вологості повітря в приміщенні необхідно час від часу обприскувати листя. Молоді сходи спочатку можна частіше обприскувати, ніж поливати під корінь. Частота і обсяг поливу залежить від погоди, розташування ємностей і температури на вікні. Зрозуміло, що салату, який росте на південному підвіконні, знадобиться більше вологи, а в сонячні дні вода випаровується швидше. Для поливу використовуємо відстояну водопровідну воду кімнатної температури.

Світло. Оптимальний світловий день для салату становить 12-14 годин. Це означає, що восени і взимку від 2 до 5 годин нам потрібно компенсувати досвічуванням. Лампи денного світла варто ставити на висоті 60 сантиметрів над ящиками.

Прорідження. Проріджуємо салат двічі. Перший раз – через 7 днів від появи перших сходів. Висмикуємо зайві сіянці, щоб між ними було по 1-2 сантиметри. Другий раз (з появою двох-трьох справжніх листків) залишаємо між рослинами відстань в 4-5 сантиметрів. Загущеність в ящиках шкідлива: вона провокує стебла до витягування, а зелені при цьому утворюється мало.

Удобрення. Підгодовувати салатні культури потрібно тільки в тому випадку, якщо ми не впевнені в родючості ґрунту. Принесли землі з найближчої клмуби? Тоді варто підживити добривом для кімнатних рослин. Посіяли салат в покупний ґрунт або додали біогумусу в ящик? Тоді додатково годувати немає потреби.

4. Збирання врожаю.

Приблизно через 20-25 днів можна починати збір свого домашнього врожаю. Хтось поступово зриває нижні листочки, залишаючи основу салату рости. Хтось висмикує рослину повністю, ще раз проріджуючи посадки. Приблизно через 4-5 тижнів після посіву салат починає випускати квітконоси. До цього краще не доводити, а вирвати всі кущики з корінням і відправити на зберігання в холодильник. А в звільнені ящики можна садити наступну партію.

5. Дочекатися перших сходів салату, сфотографувати і результат надіслати вчителю.


Домашнє завдання: Ознайомитися з матеріалами уроку та посіяти улюблений сорт салату. Процес посадки покроковоо сфотографувати.


Результат роботи надіслати на 

ел.пошту vika6531@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар