четвер, 18 квітня 2024 р.

6 клас 23.04.2024

 Урок 59-60

Проєкт «Писанкарство»

Прикрашання писанки за допомогою атласних стрічок

Великдень – найсвітліше свято, коли люди хочуть поділитися один з одним радістю, влаштовують бої фарбованими яйцями, цілуються і обіймаються при зустрічі, і, звичайно, обмінюються подарунками. Останнім часом можна побачити, що умільці часто дарують друзям і знайомим декоративні яйця, прикрашені атласними стрічками і красивими квітами. Такі твори виконані в техніці, яка носить назву «канзаші». Незважаючи на те, що це слово досить складно сприйняти українцям, оволодіти таким видом прикладного мистецтва, може кожен.

Японська канзаші (kanzashi) – це довга шпилька для традиційної японської жіночої зачіски. Вони робилися з дерева, лаку, срібла і черепахового панцира.


Словосполучення kanzashi відбувається з кількох слів – «ками» (волосся) і «Сасу» (встромляти), так як історично цей жіночий аксесуар у вигляді шпильки використовувався для створення знаменитих високих японських зачісок. Одне з найпопулярніших прикрас для канзаші – квіти, які умільці роблять зі стрічок або шматочків тканини, складаючи смужки в бутончики і пелюстки.

При створенні великодніх яєць з атласних стрічок часто за основу береться техніка «канзаші». Вона була винайдена в Японії. Шовкову тканину різали на квадрати і за допомогою щипців надавали їм форму пелюсток різних видів. Далі готові деталі з’єднували металевим стрижнем і оздоблювали намистинами, заклепками, оригінальними вузлами. За підсумком виходили цілі композиції з кольорів і фігур. Вони служили прикрасою до шпильками, гребенів, ободкам, а також шпильок.

Створюючи пасхальне яйце своїми руками зі стрічок, потрібно використовувати різні фактури, форми, кольору. Можна поєднувати техніки, стилі, підбирати цікаві колірні рішення, надаючи готової композиції якусь концепцію.









Практична робота

Виготовлення писанки з атласних стрічок

Працюємо обережно, дотримуючись правил техніки безпеки!

Завдання: виготовити писанку з атласних стрічок.

Матеріали та інструменти: 

основа для писанки (дерев'яна, пінопластова, пластмасова, з паперу), атласні стрічки, ножиці, сірники або запальничка, двосторонній скотч, клей швидкої фіксації. 

Якщо виникли труднощі з дерев'яною чи пінопластовою (пластмасовою) основою то можна виготовити її зі звичайного паперу. Папір просто зім'яти і надати форму яйця.

Послідовність виконання роботи у відео:

Оберіть один із варіантів виготовлення


Прибираємо робоче місце.

Результат роботи надсилаємо вчителю.


Домашнє завдання: Виготовити писанку з атласних стрічок.


Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар