четвер, 25 квітня 2024 р.

5 клас 29.04.2024

 Урок 62

Проєкт «Вирощування кімнатних рослин та догляд за ними»

Кімнатні рослини і їх роль в житті людини. 

Основні види кімнатних квітів

Мотивація навчальної діяльності

Наші сучасні помешкання далекі від екологічно безпечних взірців. Будівельні й опоряджувальні матеріали, комфортні на перший погляд речі побутового вжитку, побутова хімія, газова плита, лінолеум, синтетичний палас – усе це може спричинити сухість шкіри, хронічний головний біль, неприємні відчуття в очах, подразнення верхніх дихальних шляхів тощо. Але поліпшити становище можна з допомогою кімнатних рослин. Наприклад, за три тижні китайська троянда чи кімнатний виноград повністю очистять повітря у квартирі від мікробів. Оздоровлять його також мирт звичайний, декоративний благородний лавр і папороть. Остання добре почувається в будь-якому будинку, тому що сама поглинає енергію з навколишнього середовища.

Рослини дарують гарний настрій, допомагають зняти стрес, мають заспокійливу дію. Але навіть найневибагливішій рослині обов’язково потрібно забезпечити гарні умови для росту та цвітіння.


Опрацювання нового матеріалу


1. Кімнатні рослини і їх роль в житті людини. 

2. Основні види кімнатних квітів



1. Кімнатні рослини і їх роль в житті людини. 

Життя людини пов’язане з природою, а значить, і з життям рослин. Здавна люди прикрашали квітами та рослинами себе і свої оселі, святині, висловлювали подяку за мужність і хоробрість (дарували букети), нагороджували за заслуги перед батьківщиною (надягали вінки з лавра) і т. Д. Так, в Бірмі, Індії та деяких інших країнах традиційно на почесних гостей надягали гірлянди з квітів.

Звичай прикрашати, оформляти житло рослинами виник, можливо, в країні з різко вираженою зміною пір року, щоб зберегти в будинку зелений острівець живої природи.

У міру відкриття нових земель і зростання культурних і торговельних зв’язків між народами в Європу разом з багатствами завозили насіння, коріння і цибулини незвичайних рослин. Одними з перших заморських чудасій були лимонні і апельсинові дерева. Для них створювали спеціальні приміщення – теплиці, пізніше вони будуть переобладнані в оранжереї, зимові сади. 

Досвід багатьох поколінь садівників дозволив відібрати з тепличних колекцій види рослин, найбільш стійкі до мікроклімату житла. Їх використовували для оформлення парадних приміщень і розміщували на жардиньєрці або підставках. (Жардиньєрці – спеціальний квітковий столик, забезпечений бляшаним або цинковим ящиком зі стічною трубкою.)

Поступово сформувалися правила утримання рослин в закритих приміщеннях.

Кімнатні рослини сприяють єднанню людини з природою. Красою форм, забарвленням, пахощами вони благотворно впливають на людський організм, покращують настрій, знімають нервову напругу. Рослини – санітари житлових приміщень. Вони поглинають пил, очищають повітря, сприяють його зволоженню, знищують шкідливі мікроорганізми.

Кімнатні рослини - це чудова окраса приміщень. Ні меблі, ні картини не створюють такий затишок, та­ку святковість, як наші «зелені друзі». Без них порож­ньо і холодно.

Кімнатні рослини милують наше око яскравими фарбами квітів та свіжою зеленню. Вони вселяють в нас віру в свої сили, нагадують про пишність весни, тепле дихання літа і золотої осені.

Особливо радують кімнатні рослини взимку, коли за вікном лежить сніг, дерева і кущі стоять голі, а в цей час вдома деякі рослини цвітуть. Вони ніби праг­нуть пом’якшити сувору зиму, прикрасити сумний зимовий пейзаж. Згадайте, як радує нас своїми чудо­вими квітами зигокактус, який має народну назву «різдвяник», тому що цвіте наприкінці грудня - на по­чатку січня.

Кімнатні рослини - супутники людини з давніх часів. Зараз їх вирощують і на підприємствах, і в па­лацах та театрах, лікарнях та санаторіях, школах і ди­тячих садках.

Вирощуючи різні квіти, милуючись їх красою, ми рідко думаємо про те, що плекаємо скарбнички із над­звичайними, чарівними властивостями. А саме так і є, тому що кімнатні рослини зберігають наше здоров’я, молодість і красу, поліпшують апетит, А ще дарують естетичну насолоду, відволікаючи від турбот і стресів, вселяють бадьорість, просто поліпшують наш настрій.

-         Подивіться навкруги і скажіть, що є окрасою вашої кімнати?

-         Що потрібно для росту рослин?(вода, повітря, світло, тепло, грунт)

Кімнатні рослини можна розмістити: на підвіконні та підлозі, на подіумах, на шафах, полицях і столиках, підвісити на стінах, біля вікон і дверей, створити цілий оазис на балконі чи закритій терасі.

Головне — дотримуватись основних і додаткових правил догляду за певними видами, щоб рослинам було комфортно й затишно.


2. Основні види кімнатних квітів 

Різні кімнатні рослини потребують різного освітлення. Одні добре ростуть на сонці, інші світлолюбні, але яскравого сонця не виносять, треті добре ростуть у затінку. З урахуванням цього і розташовують кімнатні рослини. 

Якщо Ви зможете визначати, до якої групи належить Ваш зелений вихованець, то буде легко забезпечити йому комфортні умови для росту і цвітіння.

Давайте розглянемо основні види кімнатних рослин:

1. Квітучі кімнатні рослини - один з найпопулярніших видів, і не дивно. Різноманітність форм і кольорів вражає, яскраві фарби знімають стрес і покращують настрій в холодну пору року, привносять крапельку весни в наше житло.

Бувають досить невибагливі квітучі рослини, здатні радувати цвітінням круглий рік. До них відносяться , спатифіллум, антуріум, гібіскус, каланхое.

Антуріум
Гібіскус
Каланхое

Спатифіллум

Красуні азалія або бегонія досить примхливі, але Ваші старання будуть винагороджені їх шикарними красивими квітами.

Азалія

Бегонія

2. Листяні (цінність представників цього виду - в красивому листі.) кімнатні рослини не втрачають привабливого вигляду протягом усього часу, на відміну від квітучих, які в період спокою не дуже декоративні.

Догляд за багатьма листяними рослинами досить нескладний -  і дифенбахія, заміокулькас цілий рік будуть радувати погляд красивими зеленими листками.

Дифенбахія
Заміокулькас

Якщо листя вашої рослини можуть похвалитися строкатим красивим малюнком (калатея, кротон) - постарайтеся забезпечити їм достатню кількість світла, інакше малюнок може зникнути і листя стануть однотонними.

Калатея
Кротон

3. Пальми - часті мешканці квартир і офісів. Їх витончені стовбури і пишні листя прикрашають холи готелів, бізнес - центрів, кабінети керівників.

Пальми переважно родом з тропіків, тому намагайтеся створити для них умови, наближені до природного середовища - тепло, світло і вологість. Досить невибагливі драцена і юка.

Драцена

Юка

Арека і ховея скажуть вам спасибі за регулярне обприскування відстояною теплою водою.

Арека
Ховея

Але в цілому догляд за пальмами нескладний, головне щоб приміщення було досить просторим для розміщення великої рослини.

4. Ліани можуть прикрасити не тільки підвіконня або кут в кімнаті - але навіть стіни і стелю. Додайте опори в тих місцях, куди хочете направити стебла ліан - і незабаром Ваша кімната буде схожа на тропічний ліс! 


Ліани можуть приховати непривабливі ділянки стіни або затінити вікно. Прекрасно виглядають в вертикальних квіткових композиціях при озелененні інтер'єрів. Досить популярні такі види ліан, як філодендрон і сингоніум.

Філодендрон
Сингоніум

5. 
Орхідею не випадково називають королевою квітів. Екзотичні та вишукані, різноманітні і прекрасні - предмет гордості будь-якого квітникаря. Існує думка, що орхідеї дуже вимогливі до умов догляду. Але це не завжди так.

Багато сортів орхідей, які можна придбати в квіткових магазинах сьогодні, спеціально розроблені селекціонерами і адаптовані до вирощування в домашніх умовах.

Орхідея фелинопсис дуже популярна за різноманіття відтінків і невибагливість, а її мініатюрні види прикрасять підвіконня навіть самої малогабаритної квартири.

Феленопсис
Розкішна орхідея ванда  підкреслить ваш статус або стане престижним подарунком людині, у якої «все є».

Ванда
6. Кактуси і сукуленти. З піклуванням за цими мешканцями пустелі впораються навіть початківці або дуже забудькуваті квітникарі. Вони легко переносять перепади температури і не ображаються на помірний полив. Це, мабуть, єдиний вид рослин, здатний переносити прямі сонячні промені навіть в саму спеку.

З кактусів складають красиві квіткові композиції, поміщаючи їх в спеціальні флораріуми, вони надають екзотичну і іноді просто фантастичну родзинку Вашому інтер'єру. Багато кактусів дивують вражаючими квітами.

Дуже популярні такі сукуленти як грошове дерево, каланхое, сансевієрія, алое.

Грошове дерево
Каланхое

Сансевієрія

Алое

7. Плодові кімнатні рослини. Зрозуміло, рясного врожаю з підвіконня ви зібрати не зможете. Плоди кімнатних рослин, таких як каламондін (мандарин) або лимон несуть, скоріше, декоративну цінність.

Каламондін
Лимон
Зате уявіть, як святково і нарядно буде виглядати симпатичне деревце з яскравими сонячними плодами!

До плодових кімнатних також можна віднести кавове дерево - дуже затишний штрих в інтер'єрі вашої кухні!

Кавове дерево
Кожен вид вимагає певного догляду, але представники всіх видів можуть стати частиною вашого домашнього саду і радувати Вас цілий рік красивим сочним листям і розкішними квітами.

Практична робота

Мої кімнатні рослини

Завдання: Дізнатися інформацію про власні кімнаті рослини та заповнити таблицю.

1. Оберіть 3-5 найулюбленіших кімнатних рослин.

2. Сфотографуйте рослини.

3. За допомогою Google картинок визначіть назву квітки.

Приклад...



Отже, хлорофітум хохлатий

4. Перейдіть за посиланням нижче і дізнайтеся інформацію про улюблену квітку з енциклопеції, а саме : 

- назва квітки 
- до якої родини належить квітка
- яка країна є батьківщиною квітки
- біологія (опис рослини)
- який потребує догляд (освітлення, температура, полив)



Енциклопеція від А до Я "Флорист - Х, База знань садівника"

5. Заповніть таблицю у робочому зошиті.

Зразок ...


6. Результат роботи сфотографувати та надіслати вчителю.


Домашнє завдання: Дізнатися інформацію про власні кімнаті рослини та заповнити таблицю. Додати фото улюблених рослин

Результат роботи (декілька фото) надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net  
 

Немає коментарів:

Дописати коментар