Виготовлення тарілочки в техніці пап'є-маше
Актуалізація і корекція опорних
знань, умінь і навичок
Відгадування загадки
Не каструля, не пательня,
не чашка, не горщик,
насипають в неї кашу,
наливають борщик. (Тарілка, миска)
Цікаво, що слова «посуд» у Київській Русі не було. Те, із чого можна було їсти,
називали «судно». А те, із чого можна було пити, називали «посудина». Миска -
дуже зручний вид столового посуду для супу, юшки, каші. Миски виконували роль
тарілок. Окрім простих горщиків і мисок у хаті давніх українців зазвичай не
було ніякого іншого посуду. Часто миски були дуже великі, і з них їла вся
сім’я. У старовинних книжках з етикету можна знайти дивні оповідання про те, як
правильно їсти із загальної миски. Гарною манерою вважалося ретельно обтерти
ложку, перш ніж знову взяти суп із загальної миски.
Тарілка з’явилася значно пізніше.
її назва походить від німецького «талер». У XVI ст. тарілку називали «талера»,
«таріль», «торел». Перші тарілки з’явилися у Франції. Вони були чотирикутної
форми. Тарілку було зроблено спеціально для того, щоб кожен їв зі свого посуду.
Замість тарілки використовували великі шматки хліба. На ці шматки можна було
покласти шматки м’яса або риби. Хлібні «тарілки» з’їдали, роздавали жебракам чи
викидали собакам.
Повідомлення теми та мети заняття
Сьогодні ми ознайомимося з технікою пап’є-маше,
виготовлятимемо декоративну тарілку.
— Що таке пап’є-маше?
Пап’є-маше (фр. papier-mаchе, букв. «жований папір») — паперова маса з клейкими речовинами й наповнювачами, з якої виготовляють іграшки, маски, театральну бутафорію тощо.
Нам знадобиться:
- газетний папір
- білий папір
- клей ПВА, пензлики
- ємність з водою
- посуд (тарілка чи блюдце)
- підкладна дошка
І звичайно трішки фантазії та креативності!
Результат роботи можете сфотографувати та надіслати на ел. пошту vika6531@ukr.net
або у нашу групу Viber
ПРАЦЮЙТЕ ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ!
Немає коментарів:
Дописати коментар