Урок 12
Проєкт «Гарніри»
Макаронні вироби
Макаронні вироби – один з найпопулярніших продуктів. Цьому сприяє їхня
низька вартість і простота кулінарної обробки. Страви з макаронів, за рахунок
високої концентрації вуглеводів , швидко насичують організм і надовго
забезпечують його енергією. До їх складу входить клітковина, що поліпшує
перетравлювання їжі, а також різні мінерали і вітаміни. Всі види макаронних
виробів прекрасно поєднуються з овочами, зеленню, м’ясом та іншими продуктами.
Макаронні вироби представлені різними видами : спагетті і ріжками, спіральками і вермішеллю, локшиною і черепашками. Вони мають не тільки різноманітну форму і розміри, але і склад. Для виготовлення макаронної продукції може бути використана звичайне борошно, борошно з пшениці, а також твердих сортів.
Більш детальніше про борошно у презентації:
Макарони мають унікальну властивість: вони сповільнюють старіння. Це
обумовлено змістом в них оптимальної кількості вітамінів і життєво необхідних
мінералів.
До складу макаронних виробів входять вітаміни групи В, які стимулюють роботу всіх систем і внутрішніх органів. Макарони також містять вітамін «краси» А та вітамін «молодості» Е. Вони захищають від надмірної сухості шкіри, появи зморшок і передчасної сивини, зберігають гостроту зору.
Чи дійсно корисні макарони? Переглянемо відео :
Обмежень щодо
вживання макаронної продукції немає. Їх можна включати в раціон абсолютно всім.
Вважається, що вони особливо корисні спортсменам і людям, зайнятим важкою
фізичною працею. Вони відчувають постійну потребу в складних вуглеводах.
З макаронних виробів можна приготувати безліч різних страв. Це може бути
самостійне блюдо (наприклад, запіканка, макарони по-флотськи, паста і т.д.) або
гарнір до м’яса.
Технологія
приготування макаронних виробів:
1.Перед початком роботи
вимити руки з милом. У процесі роботи стежити за чистотою рук та робочого
місця.
2.Посуд для
приготування та подавання страв має бути із матеріалу, що не окислюється.
3.Не переливати на плиті
розчин з однієї посудини в іншу.
4.Не допускати
попадання рідини на плиту.
5.Каструлі заповнювати
на ¾ їх повного об’єму.
6.Відкривати кришку каструлі рухом до себе
7.Гарячі каструлі знімати з плити користуючись прихватками.
8.Не допускати
проливання рідини на підлогу, якщо це сталося, підлогу негайно витерти.
9.Макаронні вироби
кладуть у підсолений окріп, варять, періодично помішуючи, до готовності.
10. Тривалість
варіння залежить від їхнього виду:
макарони |
20-30 хв. |
локшина |
20-25 хв. |
вермішель |
12-15 хв. |
11.Не залишайте зварені
макарони в воді: вони розкиснуть.
12.Відварені
макаронні вироби відкидають на сито або друшляк і промивають гарячою водою,
перекладають у посуд, заправляють розтопленим жиром, перемішують, щоб вони не
склеїлись і не утворились грудочки.
Способи варіння макаронних виробів
Макаронні вироби
варять двома способами:
1 спосіб - зливний.
2 спосіб – не зливний.
Технологія приготування макаронних виробів зливним способом
Підготовлені макарони, локшину, вермішель або інші макаронні вироби кладуть у киплячу підсолену воду (на 1 кг макаронних виробів 5-6 л води і 50 г солі), варять, періодично помішуючи, до готовності. Така кількість рідини необхідна, оскільки після засипання макаронних виробів вода охолоджується і поки вона нагрівається, макарони розпушуються, а їхній зовнішній вигляд і консистенція погіршуються. Тому чим більше співвідношення води і макаронних виробів, тим швидше закипає вода після засипання макаронів, тим вищою буде якість готового виробу. Тривалість варіння макаронних виробів залежить від їхнього виду. Макарони варять 20-30хв, локшину - 20-25 хв, вермішель 12-15 хв.
Відварені
макаронні вироби відкидають на сито або друшляк і промивають гарячою кип'яченою
водою, перекладають у посуд, заправляють розтопленим жиром і перемішують
дерев'яною мішалкою, щоб вони не склеїлись і не утворились грудочки,
прогрівають в жаровій шафі.
Під час варіння
макаронні вироби збільшуються в об'ємі в 2—3 рази за рахунок поглинання води
клейстеризованим крохмалем. Таке збільшення називається приварком.
Макарони відварені подають як самостійну страву з
жиром, з овочами, кисломолочним сиром, квасолею і підсмаженою з томатним пюре
цибулею, маком, грибами.
Відвари
з макаронних виробів використовують для приготування супів і соусів.
Технологія приготування макаронних виробів
не зливним способом
У киплячу підсолену воду ( на 1
кг – 2.200 – 3.00 л води ), засипають
макаронні вироби і варять до загусання, поміщуючи. Наприкінці
варіння додають жир, закривають кришкою,
доварюють на слабкому вогні. Приварок становить 200-300%.
Приготовлені макарони не зливним
способом використовуються для приготування запечених страв.
Технологія
приготування макаронів відварних з жиром або з жиром і сметаною
Макарони або локшину зварити зливним способом, заправити вершковим маслом або маргарином.
Подати як гарнір або як самостійну страву. При подаванні покласти на порціонну тарілку, заправити жиром
або полити сметаною.
Технологія приготування макаронів з твердим сиром
Макарони варять зливним способом,
заправляють вершковим маслом або маргарином, додають тертий сир, перемішують і
зразу подають.
Вимоги до якості страв і гарнірів з макаронних виробів
Відварні макаронні вироби легко
відокремлюються один від одного, зберігають форму. Колір відварних макаронів
білий. Смак і запах властиві макаронним виробам без запаху затхлості.
Термін реалізації страв і гарнірів з макаронних виробів
Страви з макаронних виробів
реалізують протягом 2 годин після їх приготування.
Практична
робота
Приготування
страви з макаронних виробів
Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись правил безпечної праці!
1. Організувати робоче місце. Підготувати необхідні інгрідієнти та посуд.
2. Підготовати макарони до використання. Макаронні вироби перед варінням, перебирають, видаляють стороні домішки довгі вироби розламують, на частини 10 см завдовжки. Дрібні вироби просіюють.
3. Варіння макаронів одним із способів (зливним, не зливним)
4. Оформити ставу на одну персону.
5. Прибирати робоче місце.
6. В робочому зошиті записати:
- вказати назву страви;
- записати
рецепт страви;
- послідовність приготування страви з
покроковими фотографіями . Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;
- орієнтовний розрахунок вартості продуктів.
Перш аніж приступити до приготування макаронів, подивіться відеорецепти:
Домашнє завдання: Приготувати ставу з макаронними
виробами і покроково сфотографувати процес приготування. В робочому зошиті
записати назву страви та рецепт приготування.
Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар