четвер, 14 січня 2021 р.

11 клас 15.01.2021

 Проєкт «Столова білизна»

Сьогодні ми розпочинаємо наш новий проєкт. Ознайомимося з історією виникнення столової білизни та її асортиментом, а також намалюємо ескіз майбутнього виробу.

Історія виникнення столової білизни

      Може здатися дивним, але видатний мислитель епохи Відродження Леонардо да Вінчі – геніальний художник, архітектор, математик, винахідник, лікар – в першу чергу вважав себе майстерним кухарем. Сьогодні про нього говорили б ще як про дієтолога і гігієніста.

     У своїх нотатках про обіди тодішніх володарів і їх придворних Леонардо писав: “Коли гості покидають зал, я бачу безлад і розгром, що нагадує поле битви. Звичай прив'язувати кроликів до стільців, щоб витирати руки об шерсть тварин, здається мені не відповідним часу, в якому ми живемо. Мені також не подобається звичай витирати свою ложку об одяг тих, що сидять поруч. Кожному потрібно видавати свій власний шматок тканини, який можна буде прибрати, забруднивши руками або ложкою, щоб не спотворювати стіл”. Так на думку багатьох істориків кулінарії, і була введена в європейський ужиток звична нині багатьом звичайна столова серветка.



До столової білизни належать скатертини, серветки, ручники, кухонні прихватки та рукавиці – прихватки,  рушники.

     Скатертини та тканини в закладах ресторанного господарства використовуються для покриття стільниць обідніх, бенкетних столів, для створення "юпок" для бенкетних столів і дизайну інтер'єру стилізованих, тематичних та етнічних закладів харчування. Вони мають переважно прямокутну форму, але також можуть бути овальні та іншої форми.

     На скатертинах або на частині полотна може бути витканий логотип закладу харчування, емблема або інші елементи художнього оформлення (вишивка, витканий узор тощо).

Види столової білизни:

Столова білизна – це тканинні вироби для потреб, зокрема сервірування столу як у домашніх умовах, так і закладах громадського харчування.

Основні види столової білизни – скатертини, серветки, рушники, килимки, столові доріжки тощо. Вони не тільки  надають столу ошатності, а й забезпечують комфорт під час їжі.

Скатертина – це текстильний виріб геометричних форм: кругли, квадратні, прямокутними, яким застеляють стіл. Окрім декоративних функцій, виконує й утилітарні, а саме: слугує для захисту стільниці від пошкоджень, поглинає звуки під час переставляння тарілок і приборів, запобігає їх ковзанню по столу. 

Основні види тканин:  бавовна, льон, шовк та інші.

Рушники – вбирають вологу, застосовують для витирання рук і посуду, для полірування посуду та приборів.

Основні види тканин:  м’які  бавовняні, вафельні чи махрові. З білої лляної тканини ,слугують для подання страв.

Серветки – поділяють на чайні та столові.

Чайні використовують для сервірування столу до чаю, а другі є універсальними. Чудово прикрашають стіл, призначені для індивідуального сервірування; витирання обличчя й рук; запобігання потрапляння крихт і бризок на одяг; можуть слугувати підтарільниками або ж замість полоскальниць для рук .







         В сучасних умовах розвитку ресторанного бізнесу столова білизна та її дизайн значно змінилися. Кольорова гама, в якій виконана столова білизна закладів ресторанного господарства, різнобарвна: класичні кольори; пастельні і насичені яскраві та темні кольори, тканини з малюнком чи орнаментом (рослинний, геометричний), різнокольорова "клітинка" з різними розмірами кліточок тощо.

       Змінилось і оздоблення столової білизни. Використовуються гладкі, жакардові, камчатні, гобеленові тканини, з різними видами вишивки (від простої до складної, від машинної до ручної, у тон чи кольорової, пастельної чи контрастної), з мереживом по краях чи інших місцях або суто з мережива тощо.

     Основними кольорами, які використовуються для скатертин, є пастельні: блідо-блакитний, топленого молока, персиковий, лимонний, блідо-рожевий, чайної троянди, блідо-зелений, салатний тощо; насичені тони: абрикосовий, жовтий, світлої охри, рожевий, салатний, блакитний, зелений, червоний тощо; темні тони: темно-зелений, темно-синій, коричневий, малиновий, пурпурний тощо; класичні кольори: білий (різних відтінків), синій, бордо тощо. Основними формами скатертин є наступні: квадратні, прямокутні, овальні, круглі.

     З розвитком ресторанного бізнесу заклади харчування віддають перевагу скатертинам із штучних та спеціально оброблених натуральних тканин, що мають волого- та жировідштовхувальні властивості. Наприклад, дуже поширеними є скатертини із поліестеру однотонні та з одностороннім малюнком, з плямозахисним просочуванням (тефлон). При дотриманні правил користування та прання при температурі не вище 40°С та прасуванні зі споду при температурі не вище 100°С вони не втрачають кольору довгі роки, є гігієнічними, їх легше доглядати і вони довше служать (середня тривалість використання скатертин з натуральних тканин близько трьох років), незважаючи на щоденне прання. За цих умов вони мають незмінно святковий вигляд і можуть використовуватися в закладах харчування першого класу, кафе, їдальнях, закусочних, спеціалізованих закладах та закладах швидкого обслуговування. Закордонні фірми-виробники пропонують скатертини значно ширшого асортименту, наприклад, квадратні, 80 х 80 см, 90 х 90 см, 100 х 100 см, 130 х 130 см, 140 х 140 см, 160 х 160 см, 180 х 180 см; прямокутні, 130 х 170 (190) см, 140 х 180 (200-260) см, 160 х 180 (220-300) см, круглі, 0 160 см. При організації проведення бенкетів групи "фуршет" популярними є одноразові паперові скатертини та "юпки", які кріпляться стрічкою "велькро". Таку столову білизну використовують фірми, які здійснюють послуги з кейтерингового обслуговування.

  Серветки можуть мати утилітарне або декоративне призначення. Утилітарні серветки виробляються з натуральних та змішаних тканин, в окремих випадках зі штучних. Декоративні серветки здебільшого виробляються зі змішаних та штучних тканин, в окремих випадках із натуральних.
Серветки можуть бути однотонними, кольоровими, контрастного порівняно зі скатертинами стільниць або "юпками" тону, виробленими із такої ж тканини, що й скатертини.







   Рушники – речі, без яких у побуті просто не обійтися. Знадобляться вони і у ванній, і на кухні, і на пляжі, і під час поїздки. Ну і не варто забувати про вишиті весільні та обрядові рушники, що широко використовуються для проведення свят та в ролі повсякденного декору.
   Найбільш поширеними тканинами, які входять до складу рушників, є бавовна, бамбук, поліестер (мікрофібра) і тенсел.
   Махрові рушники з бавовни – чи не найпопулярніші серед споживачів. Вони дуже м'які та приємні на дотик, чудово поглинають вологу, не електризуються та не подразнюють шкіру. Такі вироби довговічні – легко витримують до 500 циклів прання. Випускаються махрові рушники різної товщини, бувають одно- та двошаровими. Чим більша щільність виробів, тим краще вони вбирають воду та повільніше сохнуть. Після прання такі рушники стають доволі жорсткими.

   Традиційні вафельні рушники для кухні також складаються з бавовни і цілком відповідають своєму призначенню – легко перуться при будь-яких режимах, чудово вбирають рідину, не бояться миючих засобів і досить швидко сохнуть. 
   Бамбукові рушники, попри відносно недавню появу на українському ринку, поступово стають все більш популярними. Секрет успіху у надзвичайній ніжності, м'якості та довговічності, в чому бамбук перевершує навіть бавовняні вироби. Така тканина має антибактеріальні властивості та чудово підходить людям з чутливою шкірою та тим, хто страждає на алергію, крім того, дуже швидко поглинає вологу і сохне, а після прання залишається приємною на дотик. Порівняно з махровими рушниками, бамбукові коштують трохи більше.




   Рушники з мікрофібри дуже м'які та ніжні на дотик, швидко сохнуть і не вбирають запахів. Вироби відмінно поглинають воду у великих об'ємах, тому чудово підходять для походів до саун, басейнів або на пляж. А ще вони дуже легкі та компактні, тож брати їх у дорогу зовсім не обтяжливо. Основний недолік – відносно короткий термін служби, обумовлений невисокою міцністю. Рушники з мікрофібри без проблем перуться в машинці, але кип'ятити чи прасувати їх не можна. Рушники з тенсела – переробленої целюлози евкаліпта – це легкі шовковисті вироби, надзвичайно приємні на дотик. Така тканина гігроскопічна, швидко сохне та не викликає подразнення на шкірі. Доглядати за рушниками із тенсела зовсім нескладно – вони легко перуться як вручну, так і машинним способом. Найчастіше цей матеріал входить до складу виробів на основі бавовняних волокон, що робить їх більш довговічними, яскравими та м'якими.



   Лляні рушники – вироби з гладкою матовою поверхнею, що добре вбирають вологу. Тканина з льону відома високою зносостійкістю, без проблем переться й прасується, часто використовується як основа для декоративних виробів та вишиваних рушників, які можуть стати справжньою окрасою святкового столу та вельми корисними аксесуарами на кухні. Недолік матеріалу – жорсткість, через яку багато хто в наш час надає перевагу іншим тканинам.


   Звісно, у домі має бути достатньо рушників для кухні, ванної та різних побутових потреб. Обираючи ці вироби, слід особливу увагу приділяти таким параметрам, як склад, розміри та щільність. Невеличкі вироби зі стандартними розмірами 30x30 або 30x50 см чудово підійдуть для прийому гостей, 50x70 см – для кухні, 50x85 або 50x90 см – для обличчя, 50x100, 70x140, 80x160 см – для банних процедур, 90x160, 100x150, 80x200 см – для масажів, походів на пляж чи до сауни.
  
За допомогою кросворда пригадайте кухонний інвентар:


А також правила поведінки за столом:

Домашнє завдання:

записати стислий конспект уроку, знайти відповіді в кросворді та повторити правила поведінки за столом,  виконати ескіз рушника для вашої кухні (бажано кольоровий).

Результат роботи (конспект, ескіз) сфотографувати і 

надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net


Немає коментарів:

Дописати коментар