Проєкт «Столова білизна»
Сьогодні ми розпочинаємо наш новий проєкт. Ознайомимося з історією виникнення столової білизни та її асортиментом, а також намалюємо ескіз майбутнього виробу.
Історія виникнення столової білизни
Може здатися дивним, але видатний
мислитель епохи Відродження Леонардо да Вінчі – геніальний художник,
архітектор, математик, винахідник, лікар – в першу чергу вважав себе майстерним
кухарем. Сьогодні про нього говорили б ще як про дієтолога і гігієніста.
У своїх нотатках про обіди тодішніх володарів і їх придворних Леонардо писав: “Коли гості покидають зал, я бачу безлад і розгром, що нагадує поле битви. Звичай прив'язувати кроликів до стільців, щоб витирати руки об шерсть тварин, здається мені не відповідним часу, в якому ми живемо. Мені також не подобається звичай витирати свою ложку об одяг тих, що сидять поруч. Кожному потрібно видавати свій власний шматок тканини, який можна буде прибрати, забруднивши руками або ложкою, щоб не спотворювати стіл”. Так на думку багатьох істориків кулінарії, і була введена в європейський ужиток звична нині багатьом звичайна столова серветка.
Скатертини
та тканини в закладах ресторанного господарства використовуються для покриття
стільниць обідніх, бенкетних столів, для створення "юпок" для
бенкетних столів і дизайну інтер'єру стилізованих, тематичних та етнічних
закладів харчування. Вони мають переважно прямокутну форму, але також можуть бути овальні
та іншої форми.
На скатертинах або на частині полотна може бути витканий логотип закладу харчування, емблема або інші елементи художнього оформлення (вишивка, витканий узор тощо).
Столова білизна – це тканинні вироби для потреб,
зокрема сервірування столу як у домашніх умовах, так і закладах громадського
харчування.
Основні види столової білизни – скатертини, серветки, рушники,
килимки, столові доріжки тощо. Вони не тільки
надають столу ошатності, а й забезпечують комфорт під час їжі.
Скатертина – це текстильний виріб геометричних форм: кругли,
квадратні, прямокутними, яким застеляють стіл. Окрім декоративних функцій,
виконує й утилітарні, а саме: слугує для захисту стільниці від пошкоджень, поглинає
звуки під час переставляння тарілок і приборів, запобігає їх ковзанню по столу.
Основні види тканин:
бавовна, льон, шовк та інші.
Рушники – вбирають вологу, застосовують для витирання рук
і посуду, для полірування посуду та приборів.
Основні види тканин:
м’які бавовняні, вафельні чи
махрові. З білої лляної тканини ,слугують для подання страв.
Серветки – поділяють на чайні та столові.
Чайні використовують для сервірування столу до чаю, а другі є універсальними. Чудово прикрашають стіл, призначені для індивідуального сервірування; витирання обличчя й рук; запобігання потрапляння крихт і бризок на одяг; можуть слугувати підтарільниками або ж замість полоскальниць для рук .
В
сучасних умовах розвитку ресторанного бізнесу столова білизна та її дизайн
значно змінилися. Кольорова гама, в якій виконана столова білизна закладів
ресторанного господарства, різнобарвна: класичні кольори; пастельні і насичені
яскраві та темні кольори, тканини з малюнком чи орнаментом (рослинний,
геометричний), різнокольорова "клітинка" з різними розмірами кліточок
тощо.
Змінилось і оздоблення столової білизни.
Використовуються гладкі, жакардові, камчатні, гобеленові тканини, з різними
видами вишивки (від простої до складної, від машинної до ручної, у тон чи кольорової,
пастельної чи контрастної), з мереживом по краях чи інших місцях або суто з
мережива тощо.
Основними кольорами, які використовуються
для скатертин, є пастельні: блідо-блакитний, топленого молока, персиковий,
лимонний, блідо-рожевий, чайної троянди, блідо-зелений, салатний тощо; насичені
тони: абрикосовий, жовтий, світлої охри, рожевий, салатний, блакитний, зелений,
червоний тощо; темні тони: темно-зелений, темно-синій, коричневий, малиновий,
пурпурний тощо; класичні кольори: білий (різних відтінків), синій, бордо тощо. Основними формами скатертин є наступні: квадратні,
прямокутні, овальні, круглі.
З розвитком ресторанного бізнесу заклади харчування віддають перевагу скатертинам із штучних та спеціально оброблених натуральних тканин, що мають волого- та жировідштовхувальні властивості. Наприклад, дуже поширеними є скатертини із поліестеру однотонні та з одностороннім малюнком, з плямозахисним просочуванням (тефлон). При дотриманні правил користування та прання при температурі не вище 40°С та прасуванні зі споду при температурі не вище 100°С вони не втрачають кольору довгі роки, є гігієнічними, їх легше доглядати і вони довше служать (середня тривалість використання скатертин з натуральних тканин близько трьох років), незважаючи на щоденне прання. За цих умов вони мають незмінно святковий вигляд і можуть використовуватися в закладах харчування першого класу, кафе, їдальнях, закусочних, спеціалізованих закладах та закладах швидкого обслуговування. Закордонні фірми-виробники пропонують скатертини значно ширшого асортименту, наприклад, квадратні, 80 х 80 см, 90 х 90 см, 100 х 100 см, 130 х 130 см, 140 х 140 см, 160 х 160 см, 180 х 180 см; прямокутні, 130 х 170 (190) см, 140 х 180 (200-260) см, 160 х 180 (220-300) см, круглі, 0 160 см. При організації проведення бенкетів групи "фуршет" популярними є одноразові паперові скатертини та "юпки", які кріпляться стрічкою "велькро". Таку столову білизну використовують фірми, які здійснюють послуги з кейтерингового обслуговування.
Найбільш поширеними тканинами, які входять до складу рушників, є бавовна, бамбук, поліестер (мікрофібра) і тенсел.
Домашнє завдання:
записати стислий конспект уроку, знайти відповіді в кросворді та повторити
правила поведінки за столом, виконати
ескіз рушника для вашої кухні (бажано кольоровий).
Результат роботи (конспект, ескіз) сфотографувати і
надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар