четвер, 2 червня 2022 р.

03.06.2022

Вітаю, дорогі учні!

Продовжуємо готувати! Цей урок буде присвячений відомому всім овочу - буряку.

Столовий буряк – страви на всяк смак!

Усі сучасні види буряка походять від дикого буряка, що росте на Далекому Сході і в Індії, який використовували в їжу з давніх часів. Перші згадки про буряк походять із Середземномор'я і Вавилону, де рослину використовували як лікарську і овоч. Спочатку вживали в їжу тільки її листя, а корені використовували для лікування.
Буряк дуже цінували стародавні греки, які приносили його в жертву богові Аполлону. Перші коренеплідні форми (за Теофрастом) з'явилися і були добре відомі до IV століття до нашої ери.

До початку н. е. з'явилися культурні форми звичайного коренеплідного буряка; в X—XI століттях вони вже були відомі в Україні, і лише в XIII—XIV століттях — в країнах Західної Європи. В XIV столітті буряк почали вирощувати у північній Європі.

Кормовий буряк виведено тільки в XVI столітті в Німеччині. Повна диференціація буряка на столові і кормові форми сталася в XVI—XVII століттях і вже в XVIII столітті цей овоч швидко поширився Європою. За хімічним складом він мало відрізняється від інших видів буряка, але його коренеплоди містять багато клітковини й волокон.

Цукровий буряк з'явився в результаті інтенсивної роботи селекціонерів від 1747 р., коли Андреас Маргграф з'ясував, що цукор, який до того отримували з цукрової тростини, міститься і в буряку. На той час учений зміг встановити, що вміст цукру в кормовому буряку становив 1,3 %, тоді як у коренеплодах наявних нині сортів, виведених селекціонерами, він перевищує 20 %. Відкриття Маргграфа уперше зумів оцінити і практично використовувати лише його учень Франц Карл Ахард, який присвятив своє життя пошукові можливостей отримання бурякового цукру і в 1801 р. обладнав у Нижній Сілезії фабрику, де цукор виробляли з буряка. Відтоді цукровий буряк поширився і нині є другим джерелом цукру після цукрової тростини.

З кінця XIX і в XX столітті всі види буряка поширилися на всі континенти, крім Антарктиди.

Буряк надзвичайно популярна рослина в Україні. З нього готують багато різних страв. Його вживають як у сирому вигляді, так і в вареному і печеному. Рослина волого- і світлолюбна, досить холодо- і посухостійка. Культуру вирощують на всіх континентах, в Україні — у всіх землеробських районах, окрім Криму. Буряк більш вимогливий до тепла, ніж морква. Коренеплоди столових буряків можна зберігати в мішках із плівки товщиною 120-150 мкм.





У стародавні часи буряк використовувався як ефективний лікарський засіб. Сучасні вчені довели, що завдяки концентрації в складі овочу природних антиоксидантів буряк сприяє профілактиці онкології, анемії і рахіту у дітей.

Користь для організму

1.   Корисні і лікувальні властивості буряку обумовлені його багатим вітамінним складом:

2.   Столові сорти буряку сприяють виробництву шлункового соку і поліпшенню кишкової перистальтики завдяки унікальному поєднанню в складі клітковини і органічних компонентів. Саме тому салат з відвареного буряка включають у меню дієтичного харчування при різних захворюваннях.

3.   У прохолодних умовах овоч зберігається доволі довго і доступний круглий рік, а не тільки в період збору врожаю. Буряк можна вживати в сирому вигляді, так він буде менш калорійним, однак при варінні з продукту видаляються фруктові кислоти, які можуть подразнювати травний тракт, і нітрати, накопичені коренеплодами в період активного росту.

4.   Крім приємного солодкуватого смаку, буряк має виражені цілющі властивості - протизапальний, проносний, сечогінний, антисклеротичний ефекти. Сік рослини стимулює розмноження клітин, завдяки чому може застосовуватися як рано загоювальний засіб.

5.   Регулярне вживання свіжого бурякового соку покращує метаболізм і зміцнює імунітет.

А тепер, увага!

Завданням Вашої практичної роботи буде виконання проекту «Салат з буряку». 

Для опанування даного проекту Вам потрібно буде:

1.  Розробити рецепт салату з буряку. Додаткові продукти та заправки добираєте за вашим смаком або родинними традиціями.

2.  Дібрати необхідні продукти та посуд.

3.  Приготувати салат.

4.  Зробити записи в робочий зошит:

Ø  назва проекту (рецепту);

Ø рецепт салату;

Øпослідовність приготування салату з покроковими фотографіями. Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;

Ø орієнтовний розрахунок вартості продуктів;

Ø висновки.

Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись                                  правил безпечної праці!

 

Перш аніж приступити до приготування салату, подивіться відео приготування салатів з буряку:

https://www.youtube.com/watch?v=F8dYcnI7vXA&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=eKIWZ3VoJvI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=rHczNqkxru8&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=DUZuRmP3oxs&feature=youtu.be


Порядок виконання роботи:

1)          виконайте завдання;

2)          сфотографуйте процес його виконання і підготуйте презентацію;

3)  відправте роботу (записи в зошиті та фото) на ел.пошту vika6531@ukr.net 

Немає коментарів:

Дописати коментар