пʼятниця, 18 квітня 2025 р.

7Б клас 23.04.2025

 Урок 30

Культура споживання їжі

  • Як обрати якісні продукти для споживання?
  • Екологічне маркування в Україні та інших країнах. 
  • Склад продуктів. Індекс "Е" та його значення
  • Штрихове кодування.

  • Як обрати якісні продукти для споживання?

   Купуючи будь-який продукт, кожна із нас насамперед звертає увагу на ціну та зовнішній вигляд товару. Свідомі люди цікавляться терміном придатності, виробником. Та лише одиниці уважно вчитуються в те, що написано на етикетці. І не дарма. Чи якісний продукт? Чи натуральний? На етикетці написано все. Важливо лише вміти це прочитати. Тому поговорімо трішки про етикетки.


   Як ви розумієте, це велика кількість інформації, на розміщення якої потрібне місце. На упаковці великої побутової техніки місця вдосталь, але не всі товари такі великі. 
   Тож як розв’язують це питання? 
   Для цього використовують символи. Усі умовні позначки (символи) на етикетках можна об’єднати в групи за інформацією, яку вони несуть (див. Підручник схему 10; схему 11, с. 124).


Виконай вправу 1. 
У відповідності до статті 9 Закону України "Про захист прав споживачів" протягом 14 днів передбачена можливість обміну або повернення купленого товару. Спосіб оплати товару, при цьому, не має значення - за готівку, безготівкові гроші чи в кредит. Кабінетом Міністрів України затверджено "Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню)". Поміркуй та розподіли товари на групи за принципом можливості (не можливості) їх обміну та повернення. 


  • Екологічне маркування  в Україні та інших країнах

   Екомаркування — маркування, яке вказує на екологічну безпеку товару. 
   Екологічні знаки інформують про екологічність продукції в цілому: відсутність речовин, що призводять до зменшення озонового шару навколо Землі, можливість утилізації предметів ужитку з найменшою шкодою для навколишнього середовища, ідентифікацію натуральних продуктів харчування (органічне виробництво). 
   Сьогодні у світі використовують понад 30 знаків, що засвідчують екологічну чистоту товарів. Їх може отримати лише та компанія, що пройшла спеціальну експертизу й підтвердила екологічну безпеку своєї продукції в сертифікаційній системі, яка входить до складу міжнародної організації Глобальна мережа екологічного маркування (GEN) (мал. 17.11, с. 122). 


   У нашій країні існують різні знаки маркування (див. таблицю 21, с. 122). 


   Продукт, який отримують у результаті сертифікованого органічного виробництва з використанням речовин і процесів природного походження, є органічним (мал. 17.12, с. 123). За умов органічного виробництва забороняється використовувати  синтетичні добрива, пестициди, отрутохімікати, гормони, стимулятори росту, підсилювачі смаку, консерванти, штучні добавки.

   Останнім часом одним із важливих  механізмів гарантії якості стала сертифікація, яка переросла в норму торговельних відносин будь-якого рівня. Міжнародні й національні знаки відповідності продукції прийняті в системах сертифікації багатьох держав. Національний знак оцінки відповідності свідчить про те, що продукція відповідає всім вимогам, обов’язковим у цій країні, усім регламентам і стандартам.

Вправа 2. Знайди пару: екознак та країну, який він належить.

  • Склад продуктів. Індекс "Е" та його значення


   Купівля цукерок, йогурту, морозива ніколи вас не розчарує, якщо будете уважно читати  етикетки. Написи на етикетках містять повну інформацію про склад продукту харчування, а також наявність харчових добавок. Якщо на етикетці ви побачили всілякі Е100, Е160а, Е951, не варто відкладати продукт. Це індекс хімічних речовин, що додаються до продуктів харчування в невеликих кількостях для надання певного смаку, аромату, кольору чи форми, для поліпшення зовнішнього вигляду та подовження терміну вживання (ста білізатори, барвники, консерванти тощо). Цифри визначають, до яких груп належать харчові добавки. 
   Наприклад: 
E100–Е199 — барвники; 
E200–Е299 — консерванти, антиокислювачі; 
E300–Е399 — антиоксиданти й регулятори кислотності. 
   Деякі із цих добавок можуть спричинити алергічну реакцію (див. схему 12, с. 125), тож будьте уважними, якщо ви схильні до алергій.

  • Штрихове кодування
   Штрихкод, або штриховий код, — це спосіб запису даних, зручний для зчитування машиною. 
   Частіше трапляється штрихкод, зображений за допомогою смуг різної товщини, який містить інформацію про товар. Існують також штрихові коди, які складаються з крапок, квадратів та інших геометричних фігур, котрі легко розпізнаються спеціальними машинами й апаратами. Використовуються такі коди не лише в торгівлі для ідентифікації товару, а й на квитках, документах, авто, у наукових дослідженнях тощо.

   Споживач за штрихкодом може визначити країну-виробника та перевірити автентичність товару. 
   Виробники здійснюють друк етикетки зі штрихкодом за стандартом міжнародної організації EAN International. Штрихкод складається з 13 цифр (див. схему 13). 


   Отже, за алгоритмом (схема 13) ви легко зможете перевірити, чи не підроблений цей товар. Підробки можуть бути виготовлені з низькоякісних матеріалів, що призводить до поганої якості виробу та його невеликого терміну служби. Використання підробок може бути небезпечним, оскільки їхній склад може не відповідати стандартам безпеки й спричиняти непередбачувані реакції або деградацію матеріалу. Купівля підробок є порушенням авторських прав або прав виробника, що може призвести до юридичних наслідків.

                                   Практична робота
Розшифровуємо таємниці етикеток

1. Оберіть 2 продукти харчування та уважно ознайомтеся з етикеткою.

2. Знайдіть інформацію про харчову цінність (білки, жири, вуглеводи, калорійність) на упаковках.

3. Зазначте вагу товару (маса нетто). 

4. Які попередження або особливі умови зберігання зазначені на упаковках?

5. Знайдіть інформацію про виробника та країну походження:

  • Яка компанія виробила цей товар?
  • В якій країні його виготовлено? 

6. Знайдіть інформацію про термін придатності або дату виготовлення:

  • Який термін придатності у цього товару? До якої дати його потрібно використати (або як довго його можна використовувати після відкриття)?
  • Якщо вказана лише дата виготовлення, спробуйте знайти інформацію про термін зберігання цього виду товару (можете скористатися пошуком в інтернеті, якщо є така можливість).

7. Знайдіть будь-які знаки якості, екологічні маркування або попередження:

  • Чи є на упаковці якісь особливі значки (наприклад, "органічний продукт", "без ГМО", "не тестувалося на тваринах", знаки переробки упаковки)? 
8. Отриману інформацію записати у таблицю (робочий зошит) за зразком. 


9. Результат роботи (таблицю) сфотографувати і надіслати вчителю.


Домашнє завдання: Виконати практичну роботу "Розшифровуємо таємниці етикеток"

Результат роботи надіслати на 

ел.пошту vika6531@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар