пʼятниця, 18 квітня 2025 р.

5А клас 23.04.2025

Урок 59-60

Проєкт «Бутерброди»

Технологія приготування закусочних (канапе) бутербродів

Правила приготовления канапе - foodandmood.com.ua

Сьогодні на уроці ми продовжуємо знайомитись з бутербродами і будемо вчитись готувати закусочні бутерброди.

Цікаво що ...

Слово «канапка» пішло від французького canap, що у перекладі означає «диван» і «канапу». Бутерброди цим словом почали називати, оскільки шматочки шинки, сиру, томатів та інші складові складали на булку чи батон ніби подушки на дивані.

·        Словом «канапе» в українській мові переважно називають крихітні бутерброди та фінгер-фуд — банкетну закуску завбільшки з палець. Водночас у Західній Україні словом «канапка» називають будь-який бутерброд. А у польській мові слово kanapka вживають щодо сендвічів.

·        В Італії закуски-канапки називають «брускети», а от в Іспанії вони мають назву «пінчос». «Брус-кета» у перекладі з італійської означає «запікати на вуглях», її відмінна риса від решти бутербродів полягає у тому, що скибочки хліба попередньо обсмажують на грилі чи на сковорідці без олії — тобто підсушують.

Бутерброди закусочні (канапе)

Для приготування таких бутербродів з хліба зрізують скоринки, розрізують уздовж на смужки завширшки 5-6 см і завтовшки 1-1,5 см, підсмажують з обох боків на вершковому маслі, охолоджують. Смужки змащують тонесеньким шаром вершкового масла з одного боку, потім укладають по всій довжині м’ясні, рибні або інші продукти завширшки 0,5-1 см і заввишки 2-3 мм. Смужки продуктів можна чергувати з посіченою зеленою цибулею чи яйцями, звареними круто. Між продуктами або зверху тонесенькою смужкою або сіткою випущеною з кондитерського шприца збите вершкове масло чи інші масляні суміші. Потім смужки нарізують прямокутниками, ромбиками, трикутниками по 2-6 шт. на порцію масою 80 г. Виробам можна надати форму кружалець діаметром 4 см. По краях кружальця вичавлюють оселедцеве масло, а на середину кладуть подрібнену зелену цибулю, збите масло, січені яйця, маслини.

Замість хліба для закусочних бутербродів використовують також воловани і корзиночки (тарталетки). Воловани випікають у вигляді невеликих корзиночок овальної або круглої форми масою 10-20 г з прісного і масою 12-25 г із здобного тіста. Їх наповнюють різними продуктами і оформляють; подають 2-4 шт. на порцію.




Корзиночки можна наповнювати м’ясним, рибним чи овочевим салатом, прикрашати шматочками м’яса, риби чи яйцем, а також зеленню петрушки чи зеленим салатом.




Вимоги до якості бутербродів

  • Продукти повинні бути акуратно нарізані, зачищені і викладені на скибочці хліба.
  • Вони мають гладеньку поверхню, смак і запах властивий використаним продуктам.
  • Хліб не черствий, товщина скибочки для відкритих бутербродів – 1-1,5 см, закритих – 0,5.

10 оригинальных рецептов канапе - Лайфхакер

Практична робота

Приготування закусочних бутербродів

Працюємо з дотриманням правил техніки безпеки!

Обладнання та продукти: обробні дошки, тарілка, ножі, хліб або батон, гастрономічні продукти.

Послідовність виконання роботи:

1.   Подивіться відео приготування закусочних бутербродів:



2.   Вибрати спосіб приготування бутербродів. Для цього вам потрібно визначити, які продукти є вдома і скільки бутербродів буде готуватись.

3.     Дібрати необхідне кухонне приладдя для приготування бутербродів.

4.   Дібрати продукти необхідні для приготування бутербродів.

5.   Приготувати бутерброди.

6.   Подати на стіл, нагодувати родину.

 Домашнє завдання: Приготуйте закусочний бутерброд, сфотографуйте процес його виконання і готовий результат.


Результат роботи (декілька фото) надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net  

Немає коментарів:

Дописати коментар