Урок 59-60

Сьогодні на уроці ми продовжуємо знайомитись з бутербродами і будемо вчитись готувати закусочні бутерброди.
Цікаво що ...
Слово «канапка» пішло від французького canap, що у перекладі означає «диван» і «канапу». Бутерброди цим словом почали називати, оскільки шматочки шинки, сиру, томатів та інші складові складали на булку чи батон ніби подушки на дивані.
· Словом «канапе» в українській мові переважно називають крихітні бутерброди та фінгер-фуд — банкетну закуску завбільшки з палець. Водночас у Західній Україні словом «канапка» називають будь-який бутерброд. А у польській мові слово kanapka вживають щодо сендвічів.
· В Італії закуски-канапки називають «брускети», а от в Іспанії вони мають назву «пінчос». «Брус-кета» у перекладі з італійської означає «запікати на вуглях», її відмінна риса від решти бутербродів полягає у тому, що скибочки хліба попередньо обсмажують на грилі чи на сковорідці без олії — тобто підсушують.
Бутерброди
закусочні (канапе)
Для приготування таких бутербродів з хліба зрізують
скоринки, розрізують уздовж на смужки завширшки 5-6 см і завтовшки 1-1,5 см,
підсмажують з обох боків на вершковому маслі, охолоджують. Смужки змащують
тонесеньким шаром вершкового масла з одного боку, потім укладають по всій
довжині м’ясні, рибні або інші продукти завширшки 0,5-1 см і заввишки 2-3 мм.
Смужки продуктів можна чергувати з посіченою зеленою цибулею чи яйцями,
звареними круто. Між продуктами або зверху тонесенькою смужкою або сіткою
випущеною з кондитерського шприца збите вершкове масло чи інші масляні суміші.
Потім смужки нарізують прямокутниками, ромбиками, трикутниками по 2-6 шт. на
порцію масою 80 г. Виробам можна надати форму кружалець діаметром 4 см. По
краях кружальця вичавлюють оселедцеве масло, а на середину кладуть подрібнену
зелену цибулю, збите масло, січені яйця, маслини.
Замість хліба для закусочних бутербродів використовують
також воловани і корзиночки (тарталетки). Воловани випікають у вигляді
невеликих корзиночок овальної або круглої форми масою 10-20 г з прісного і
масою 12-25 г із здобного тіста. Їх наповнюють різними продуктами і оформляють;
подають 2-4 шт. на порцію.
Корзиночки можна наповнювати м’ясним, рибним чи овочевим
салатом, прикрашати шматочками м’яса, риби чи яйцем, а також зеленню петрушки
чи зеленим салатом.
Вимоги до якості
бутербродів
- Продукти повинні бути акуратно нарізані, зачищені і викладені на скибочці хліба.
- Вони мають гладеньку поверхню, смак і запах властивий використаним продуктам.
- Хліб не черствий, товщина скибочки для відкритих бутербродів – 1-1,5 см, закритих – 0,5.
Практична робота
Приготування закусочних бутербродів
Послідовність виконання роботи:
1. Подивіться відео приготування
закусочних бутербродів:
2. Вибрати спосіб приготування бутербродів. Для
цього вам потрібно визначити, які продукти є вдома і скільки бутербродів буде
готуватись.
3.
Дібрати
необхідне кухонне приладдя для приготування бутербродів.
4. Дібрати продукти необхідні для приготування
бутербродів.
5. Приготувати бутерброди.
6. Подати на стіл, нагодувати родину.
Немає коментарів:
Дописати коментар