Урок 51
Проєкт "Страви з яєць"
Технологія приготування страв з яєць. Правила варіння. Приготування яєць рідких та в мішечок
Мотивація навчальної діяльності
1. Які страви з яєць ви знаєте?
2. Які страви з яєць готують у вас удома?
3. У приготуванні яких страв використовують яйця? Назвіть ці страви.
Яйця – дуже корисний
продукт. Їх можна додавати в салати, їсти вареними на сніданок або навіть
додавати до локшини. Яйця — дуже цінний продукт, який має ніжний і приємний смак. У харчуванні сучасної людини вони посідають особливе місце.
Сьогодні ознайомимося з технологією варіння рідких яєць та в мішечок.
Вивчення нового матеріалу
Яйця та яєчні продукти широко використовуються в кулінарії. У кухні народів світу можна знайти близько трьох тисяч рецептур страв із них:
☝пашот (зварене «у мішечок» — без шкаралупи);
☝моллет (без шкаралупи в желе);
☝фондю (кремоподібна страва);
☝яєчня уевос (готується на коржику);
☝брюї (яєчна кашка) та ін.
За смаковими якостями яйця добре поєднуються з багатьма продуктами: молочними, овочевими, рибними, м’ясними. Тому їх використовують для приготування не лише самостійних страв, але й холодних закусок, супів, солодких страв. Яйця також додають під час приготування приправ, соусів, виробів із тіста і прикрашання страв.
Різні властивості яєчного білка використовують як речовину:
☝сполучну (у тісті, запіканці, оладках, фарші);
☝освітлювальну (у бульйонах, желе, холодці, зефірі);
☝піноутворювальну (у кремі, тістечках «безе», пастилі).
Яєчний жовток застосовують для приготування деяких кондитерських борошняних виробів і дієтичних страв. Він сприяє поліпшенню смаку, збільшенню поживної цінності й калорійності цих страв.
За способом теплової обробки страви з яєць поділяють на варені, смажені й запечені.
Відварені — найпростіші, але вже готові страви з яєць. Яйця варять у шкаралупі, без шкаралупи, на пару, готують яєчну кашку.
Зверніть увагу! Під час варіння в шкаралупі яйця найкраще опускати в холодну підсолену воду! Відлік часу треба вести з моменту закипання води.
Правила варіння яєць. Для варіння
яєць використовують яйцеварки, наплитні казани, каструлі, сотейники, казани із
спеціальними сітчастими втулками, за допомогою яких яйця зручно занурювати і
виймати з води. Якщо сітчастих втулок нема, застосовують шумівки.
Яйця варять у шкарлупі і без неї.
Для варіння у шкарлупі беруть
3
л води і 40-
50 г солі на 10 шт. яєць. Сіль додають для того
, щоб запобігти витіканню яйця при наявності тріщин на шкаралупі. Підсолену
воду доводять до кипіння, а потім занурюють у неї підготовлені яйця. Залежно
від кулінарного використання і тривалості варіння дістають варені яйця різної
консистенції – рідкі, в ‘’мішечок’’, круті. Зварені яйця споліскують холодною
водо, щоб їх легше було обчищати.
Яйця рідкі. Підготовлені яйця занурюють у киплячу підсолену
воду і варять 2,5 – 3 хв. з моменту кипіння води. Готові яйця виймають шумівкою
або разом із сітчастою втулкою і
промивають холодною водою. Яйце, зварене рідко, містить напіврідкий білок і
рідкий жовток, тому обчистити його неможливо, оскільки воно не зберігає форми.
Подають яйця гарячими на сніданок
(1-3 шт. на порцію). Одне яйце кладуть гострим кінцем до низу на спеціальну
підставку (пашотницю), яку ставлять на закусочну тарілку, решта – на тарілку.
Окремо подають масло і хліб.
Яйця, зварені ‘’в мішечок’’. Підготовлені яйця варять так само, як і рідкі, але протягом
4,5-5хв., потім промивають холодною
водою. Подають у шкарлупі або обережно обчищають її, попередньо зануривши яйце
у холодну воду. В яйцях, зварених ‘’в мішечок’’,
білок повинен мати консистенцію ніжних драглів і напіврідкий жовток. Обчищене
від шкарлупи яйце зберігає форму, але трохи деформує під дією власної ваги. Їх
також подають необчищеними у пашотницях.
Обчищають яйця для прозорого бульйону,
шпинату з яйцем і грінками, яєць на грінках під соусом. Яйця у шкаралупі,
зварені рідко і ‘’в мішечок’’, подають тільки гарячими.
Зверніть увагу! Варене яйце легко відрізнити від сирого: при прокручуванні варене яйце обертається, сире — ні.
Правила безпеки перед приготуванням їжі
1. Одягнути спецодяг, застебнути всі ґудзики, волосся прибрати під головний убір.
2. Звільнити робоче місце від сторонніх предметів.
3. Перевірити справність електроприладів.
4. Вимити руки з милом.
5. Інструменти розташувати на столі так, щоб запобігти їхньому падінню.
6. Не захаращувати проходи між столами сторонніми речами.
Правила безпеки під час роботи з електроприладами
1. Перед увімкненням електроприладів слід перевірити справність шнура.
2. Умикати й вимикати електроприлади необхідно, тримаючи вилку сухими руками.
Правила безпеки під час роботи з гарячою рідиною та гарячим посудом
1. Наливати в каструлю рідину за 4-5 см до верху.
2. При закипанні рідини зменшити вогонь.
3. Відкривати кришку, піднімаючи на себе.
4. Засипати продукти в киплячу рідину вкрай обережно.
5. При смаженні акуратно класти продукти на розігрітий жир і стежити, щоб не потрапили краплі води.
6. Користуватися спеціальними лопатками.
7. Гарячий посуд брати прихватками.
Правила безпеки після закінчення приготування їжі
1. Вимкнути електроприлади.
2. Вимити та прибрати робочі інструменти у відведене для них місце.
3. Прибрати робочу поверхню.
Практична робота
Варіння яєць
Працюємо з дотриманням правил техніки безпеки!
Завдання: приготувати варені яйця у 2х консистенціях,
яйця рідкі та зварені у мішечок.
Необхідний посуд, інвентар та інструмент, продукти:
спецодяг, електро/газова плита, каструля, шумівка, вода, сіль, 2 яйця (сирі), годинник.
Послідовність роботи
1. Організувати робоче місце та підготувати необхідний посуд, інвентар та інструмент, продукт.
2. Наповнити каструлю водою та довести до кипіння на плиті.
3. Занурити в воду за допомогою шумівки 2 яйця.
4. Слідкуючи за годинником відварюємо яйця.
5. Приготувати яйце рідке:
Час приготування, хв: 2,5 -3
Готовность: Білок звернувся наполовину, жовток не звернувся
6. Приготувати яйце “в мішечок”:
Час приготування, хв: 4,5 -5
Готовность: Звернувся білок, жовток не звернувся.
7. Обережно шумівкою достаємо яйця з киплячої води.
8. Організовуємо подачу страви.
9. Прибираємо робоче місце.
10. Результат роботи надсилаємо вчителю.
Подача
рідких яєць в пашотниці
Подача яєць, зварених в «мішечок»
на грінках
і як гарнір до прозорого бульйону
Домашнє завдання: Приготувати варені яйця у 2х консистенціях, яйця рідкі та зварені у мішечок.
Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар