Урок 29
Культура споживання їжі
Правила раціонального харчування.
- Тарілка здорового харчування.
- Яких продуктів слід уникати або зменшити їхнє споживання?
Уявіть собі святковий обід або звичайну вечерю в колі родини. Що робить цю подію приємною та комфортною для всіх? Звичайно, смачна їжа важлива, але не менш важливим є те, як ми їмо, як поводимося за столом, як ставимося до інших. Культура споживання їжі – це не просто набір правил, це вияв нашої поваги до себе, до тих, хто приготував їжу, та до тих, з ким ми розділяємо трапезу. Сьогодні ми дізнаємося більше про ці важливі аспекти.
Вправа 1.
Завдання для учнів (до кожної ситуації):
- Опишіть, що відбувається в ситуації.
- Визначте, які правила етикету можуть бути порушені або є актуальними в даному випадку.
- Запропонуйте найбільш ввічливий та правильний спосіб поведінки в цій ситуації.
- Поясніть, чому саме така поведінка є прийнятною.
Вивчення нового матеріалу
Правильне харчування є важливим фактором (чинником) для здоров’я й нормального фізичного та психічного розвитку підлітків. Збалансований раціон, який містить різноманіття поживних речовин, вітамінів і мікроелементів, допомагає забезпечити наш організм необхідними елементами для зростання й розвитку.
Розгляньмо докладніше, які переваги можна отримати, приділяючи увагу збалансованій і корисній їжі (див. схему 9).
- Фізичний розвиток: правильний баланс поживних речовин, таких як білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мінерали, допомагає дітям розвивати м’язи, кісткову тканину та інші аспекти фізичного росту.
- Мозкова функція: здорове харчування важливе для правильного розвитку мозку. Омега-3, жирні кислоти, вітаміни та інші поживні речовини відіграють ключову роль для підтримки когнітивних функцій і концентрації уваги.
- Енергія та активність: діти, які отримують достатню кількість поживних речовин, мають більше енергії для фізичної активності та ігор, що важливо для їхнього повноцінного р о з в и т к у.
- Запобігання хворобам: здорове харчування може допомогти запобігти розвитку різних хвороб, таких як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання тощо.
- Формування здорових звичок: навчитися правильно харчуватися — це шлях до формування корисних звичок, якими ви користуватиметеся протягом усього життя.
- Що ви їсте на обід, на вечерю та в перервах між прийомами їжі?
- Чи замислювалися ви над тим, що саме їсте та про користь / шкоду цих продуктів?
Наприклад, часте перекушування чипсами й сухариками шкідливе через їхній низький уміст корисних поживних речовин і високий уміст порожніх калорій, цукрів, солі та трансжирів. Тому краще віддавати перевагу свіжим фруктам, горіхам або цільнозерновим хлібцям. Це точно хороша альтернатива!
Важливо приділяти увагу правильному обіду та вечері, а також визначити, як скласти тарілку здорового харчування для підтримання здорового способу життя.
Як скласти тарілку здорового харчування?
Уявіть-но розмір звичайної тарілки, якою ви щоденно користуєтеся. Тепер подумки викладайте на неї продукти, які повинні бути у вашому щоденному раціоні. Про що йдеться? (овочі та фрукти, складні вуглеводи, продукти з білками)
Яких продуктів слід уникати або зменшити їхнє споживання?
Виконай вправу 2.
Правильно розподіліть продукти харчування.
Виконай вправу 3.
Розташуй зображення їжі відповідно до кількості, яку ти повинен їсти.
Практичне завдання
Завдання: Створіть просту інфографіку на тему "Як скласти тарілку здорового харчування для підлітка", а саме:
- Візуально представте основні групи продуктів та їхні пропорції на тарілці.
- Додайте короткі пояснення про користь кожної групи продуктів для організму підлітка.
- Використовуйте кольори, малюнки або піктограми для наочності.
- Форма виконання: Інфографіка на папері або в електронному вигляді (за наявності можливостей).
Домашнє завдання: Створіть просту інфографіку на тему "Як скласти тарілку здорового харчування для підлітка"
Результат роботи надіслати на
ел.пошту vika6531@ukr.net
Немає коментарів:
Дописати коментар