Урок 55-56
Проєкт «Бутерброди»
Вибір та обґрунтування
теми проєкту.
Види бутербродів. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання. Добір харчових продуктів, інвентарю, посуду для приготування та оздоблення страви і подавання на стіл
14 березня День народження відзначає бутерброд – найпопулярніша страва в усьому світі. Існує величезне різноманіття бутербродів — від класичних з ковбасою або сиром до багатошарових з різних сортів м'яса, овочів, зелені та соусів або паштетів. Також бутерброд може складатися тільки з хліба і вершкового масла, можливо з цукром, варенням, медом або сіллю. Бутерброди широко розповсюджені, бо вони швидкі в приготуванні, зручні в перенесенні.
І практично кожен народ приписує
авторство походження цієї страви собі. Шведи вважають, що бутерброд з’явився
завдяки поняттю шведського столу, євреї стверджують, що саме їхні предки першими
стали класти шматочки їжі на мацу. Англійці пишаються Джоном Сендвічем, автором
закритого бутерброда, а поляки — Миколою Коперником, який використовував
скибочки хліба з маслом у боротьбі з епідеміями.
Миколу Коперника знають, в першу чергу, як великого астронома, механіка і математика, але він ще є і винахідником бутерброда. Тільки про це відомо не багатьом. Це сталося у 1520 році під час польсько-тевтонської війни. Військо Тевтонського ордену взяло Ольштинський замок, де в цей час перебував Коперник. Незабаром серед захисників замку почалася епідемія якогось дивного захворювання. Коперник, який два роки вивчав медицину в Італії, задумався над причиною епідемії і висловив припущення: все це із-за брудного хліба, який їдять солдати. Хліб падав на землю, а солдати його не витирали. Вчений запропонував покривати кусень хліба вершковим маслом. Якщо кусень хліба падатиме на землю, то бруд відразу буде помітний на білому маслі. Залишалося тільки зчистити його. Виявилося, що це не тільки гігієнічно, але й смачно.
Вибір та обгрунтування теми проєкту
І. Організаційно-підготовчий етап
1. Постановка мети й завдань проекту.
2. Вибір об'єкта проектування та доцільність його виготовлення.
3. Підготовка історико - технічної довідки про об'єкт проектування
4. Обґрунтування вибору кращої ідеї для реалізації проекту на основі проведених досліджень. Створення ескізу власного виробу.
![]() |
У робочому зошиті записати! |
Проста, зручна, швидка в приготуванні і найголовніше, смачна і різноманітна закуска, яку тільки можна придумати - це бутерброд. Цей ситний перекус за звичкою сприймається нами як щось просте. Подумаєш, ковбаса на хлібі, але виявляється, існує ціле "бутербродне" мистецтво, що передбачає відповідність форми і змісту тому чи іншому виду бутерброда. Завдяки нашому проєкту спробуємо розібратися в усіх тонкощах приготування цієї страви.
Опрацювання нового
матеріалу
1. Види бутербродів.
2. Кулінарний інвентар, посуд та обладнання.
3. Практична робота. Добір харчових продуктів, інвентарю, посуду для приготування та оздоблення страви і подавання на стіл.
1. Види бутербродів
Слово бутерброд в перекладі з німецької мови означає Вytег - масло, brot - хліб. Поживна цінність бутербродів залежить від використаних продуктів. Вони бувають різноманітні: м'ясні і рибні, молочні і солодкі, а також овочеві і фруктові.
Бутерброди відносяться до холодних страв. Їх приготування не забирає багато часу. Бутерброди можна приготувати на сніданок, підвечірок - до чаю, кави, какао.
Відкритий бутерброд - це скибка хліба з верхнім шаром продуктів (шинка, ковбаса, масло тощо).
Вправа «Мозковий штурм» : відкриті бутерброди бувають прості і складні. Поміркуй , яка між ними відмінність?
Закритий (дорожній) - це бутерброд, в якому продукти, тобто верхній шар, містяться між двома скибками хліба.
Закусочні (канапе) - це маленькі за розмірами бутерброди різної форми: круглі (діаметром 5-6 см), трикутні, квадратні, прямокутні (розміром не більше сірникової коробки).
За способом приготування
бутерброди бувають гарячі та холодні, за смаком - солоні та солодкі.
Гарячі бутерброди |
Холодні бутерброди |
Солоні бутерброди |
Солодкі бутерброди |
![]() |
А ось сандвіч отримав свою назву завдяки англійському дипломатові лорду Сандвичу. Він був настільки азартним гравцем, що міг цілодобово безперервно просиджувати в казино. Навіть на прийом їжі не хотів відриватися від гри. Але їсти все-таки хотілося. Тоді він наказав подати собі шматок холодного м’яса, а щоб не випускати з рук карт і не бруднити їх – накрити м’ясо хлібом з двох сторін. Дивлячись на нього, і інші відвідувачі почали робити так само. Оригінальна закуска отримала назву сандвіч.
Сандвіч - закритий бутерброд - це прямокутні скибочки хліба 5-6 см завширшки, 1-8 см завдовжки, 0.5 см завтовшки. Вони також можуть мати форму трикутника, ромба, квадрата. Готують їх з маслом і без нього.
Гамбургер - в самій назві «гамбургер» неважко помітити назву німецького міста Гамбург.
Перекладанець являє собою протилежність канапкам, це великі багатошарові бутерброди, які готують з цілої хлібини . Кожен перекладанець здатен задовольнити апетит декількох осіб, тому подають їх по одній штуці цілими, а ділять безпосередньо на столі, розрізаючи як торт (через це їх іноді називають бутербродними тортами).
Воловани і тарталетки - овальної або круглої форми масою 10-12 г готують з пісного, хлібного тіста масою 12-25 г. Їх наповнюють різними харчовими продуктами, подають по 2-4 шт. на порцію.
До якості бутербродів ставлять такі вимоги:
1. Всі продукти для приготування бутербродів нарізають не раніше 20-30 хв. до подавання на стіл.
2. Хліб нарізати рівномірної товщини (для відкритих бутербродів товщиною приблизно 1-1,5 см, для закритих - 0,5 см).
3. Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
4. Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.
5. Готові бутерброди повинні бути якісно приготовленими і оформленими.
Дошка для нарізання
Жодну кухню не можна уявити без дошки для нарізання. У когось вона традиційна дерев’яна. Хтось більше любить використовувати пластмасову. А в заможних господах можна побачити скляні та навіть мармурові дошки.
То які з них кращі для
приготування їжі, а які – для подачі вже готових страв? І які небезпеки може
приховувати кожен із видів дощечок? Спробуємо розібратися…
Серед найпопулярніших дощок для нарізання дотепер залишаються вироби з дерева. Вони зручні, недорогі, естетичні. Єдиний мінус – дерев’яні дошки мають волокнисту структуру, ідеально їх вимити неможливо, і через це така поверхня з часом перетворюються на розсадник небезпечних бактерій.
Ось чому професійні кулінари радять змінювати кухонну дошку через декілька місяців застосування, максимум – через шість. А кому такий варіант не підходить – може обирати скляні поверхні. Таку дошку, що б на ній не різав, – легко помити під проточною водою й отримати ідеально чисту поверхню. От тільки скляна дошка дуже швидко затуплює ножі.
Куди легше для ефектної подачі сирної чи м’ясної нарізки використовують грубі дерев’яні дошки. Щоб гарантувати санітарні норми таких поверхонь – після кожного контакту з готовими м’ясом, рибою або сиром дошку треба мити гарячою водою та мильним розчином. А щоб після ретельного миття дерев’яна дошка не деформувалася, її рекомендується періодично змащувати лляною олією. Натомість коли дошка контактує лише із сухими продуктами (наприклад хлібом), то її взагалі не треба мити, щоб довше зберігала гарний вигляд.
Зважаючи на мету застосування, дошки мають бути окремі для різних видів продуктів. Одні – для сирих риби і м’яса (на них розвивається найбільше небезпечних бактерій). Інші – для овочів і фруктів. Ще інші – для хліба. Для сирих м’яса та риби краще використовувати пластик. Бо після таких продуктів дошку треба мити з великою кількістю води та мила. Для нарізки овочів та фруктів найкраще використовувати скло і дерево. Натомість для подачі страв на стіл гарно підійдуть скло, мармур та вулканічна порода.
А от для лінивих господинь шеф-кухарі радять спробувати одноразові картонні дошки. Їх зручно використовувати на природі, а також для роботи з оселедцем чи іншою рибою, яка має специфічний запах. Таку дошку один раз використав, викинув – і ніякої мороки.
Ножі
Тарілки та підноси
Сервірувальні серветки –
відіграють важливу роль серед елементів столової білизни. Серветка має не
тільки функціональне призначення, але і є яскравою окрасою столу. Складені
спеціальним чином вони встановлюються на тарілку і є яскравим акцентом під час
сервірування столу. Також серветку можна загорнути в рулон і закріпити
спеціальним кільцем - це дуже красиво і стильно.
У сучасному світі існує два види серветок – тканинні і паперові. Тканинні використовують для того, щоб покласти її на коліна, а паперові для витирання губ. Іноді буває таке, що паперові серветки не подаються на стіл, а присутні тільки тканинні.
Дуже цікава й пізнавальна тема проєкту! Особливо сподобалася історична довідка про Коперника та різновиди бутербродів — учням точно буде цікаво дізнатися про це. До речі, ось добірка дошок для подачі бутербродів, яка може стати в пригоді для оформлення результатів практичної роботи. Дякую за змістовний матеріал — успіхів учням і натхнення вчителям! 🥪📚✨
ВідповістиВидалити