неділя, 18 грудня 2022 р.

8 клас 19.12.2022

 Урок 15

Проєкт «Гарніри»

Приготування страв із бобових культур

Користь і шкода бобових по черзі доводяться фахівцями, але до єдиної думки так ніхто і не прийшов. Тим не менш, популярність бобових росте на хвилі повального захоплення правильним харчуванням і фітнесом. На полицях магазинів зустрічаються не тільки давно знайомі горох і квасолю, але і невідомі нут і маш.

У чому секрет зростання популярності і справді боби шкідливі для організму, розповімо докладніше.

Історія походження бобових культур

Бобові як олійна культура відомі з найдавніших часів. Вважається, що вони з’явилися в Середземномор’ї. Горох відомий з кам’яного століття, а сочевиця активно використовувався у стародавні часи.

У Стародавньому Єгипті, Стародавній Греції і Стародавньому Римі бобові вважалися священною рослиною, у зв’язку з чим використовувалися при релігійних обрядах. Боби знаходили і в єгипетських гробницях.

Цю культуру застосовували в давньоруської кухні. Вважається, що бобові з’явилися на Русі з часу правління Ярослава Мудрого.

Інша легенда свідчить, що в Європу їх завіз Карл Великий. Знаходили зерна у ході археологічних розкопок в країнах Нового Світу. 

Список бобових культур

Бобові культури також називають зернобобовими. До них відноситься більше 20 тисяч видів рослин. Їх умовно ділять на 3 групи:

ü плодові;

ü декоративні;

ü кормові.

У їжу вживають плодові рослини:

Ø сочевицю;

Ø квасоля;

Ø горох;

Ø сою (насіння сої називають соєвими бобами);

Ø нут («турецький горох»);

Ø маш;

Ø арахіс.

До числа декоративних і кормових рослин належать:

v акація;

v мімоза;

v люцерна;

v гліцинія;

v козлятник;

v буркун;

v запашний горошок та ін.

 


Корисні властивості бобових

Бобові виділяються серед інших продуктів тим, що містять велику кількість рослинного білка – близько 25% на 100 гр. Без них складно скласти повноцінне, корисне харчування. Не завжди ж отримувати необхідний організму білок з допомогою м’ясних продуктів! Для вегетаріанців тому боби незамінні. Крім білків, боби містять складні вуглеводи, які корисніше «швидких», а також малу кількість жирів.

У зернобобових міститься безліч корисних речовин, які благотворно діють на всі системи органів.

Більш детальніше про бобові культури у презентації:


Які особливості під час готуванна страв з бобових?



Практична робота

Приготування страв із бобових

Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись правил безпечної праці!


1. Організувати робоче місце. Підготувати необхідні інгрідієнти та посуд.

2. Приготувати ставу за власним улюбленим рецептом.

3. Оформити ставу на одну персону.

5. Прибирати робоче місце.

6. В робочому зошиті записати:

     - вказати назву страви;

     - записати  рецепт страви;

    - послідовність приготування страви з покроковими фотографіями. Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;

     - орієнтовний розрахунок вартості продуктів.

Перш ніж приступити до приготування, 

подивіться відеорецепти:



Домашнє завдання: Приготувати ставу з бобових і покроково сфотографувати процес приготування. В робочому зошиті записати назву страви та рецепт приготування.

Результат роботи надіслати на ел.пошту  vika6531@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар