Ургок 13
Проєкт
«Гарніри»
Приготування страв із крупів
Актуалізація опорних знань і вмінь учнів
Метод
«Мікрофон»
1)
Які крупи найчастіше
використовують у раціоні вашої сім'ї?
2) Як часто виготуєте страви із крупів?
3) Які страви із крупів полюбляють у вашій сім'ї понад усе?
Отже, крупи є незамінним продуктом харчування. Із них
можна готувати каші, запіканки, котлети, використовувати для приготування
супів, фаршів, пудингів. Таким чином, крупи як основний або додатковий
компонент страви завжди входять до раціону кожної сім'ї.
Вивчення нового матеріалу
Види крупів
Сьогодні ми з вами ознайомимося з незамінними у харчовому раціоні людини продуктами — крупами, дізнаємось, яку користь приносять вони здоров'ю людини, чому бажано включати крупи в щоденне меню, які страви з крупів готували наші пращури та які готують у наш час. Основною поживною цінністю крупів є білок, який легко засвоюється. Крупи також містять різні мікроелементи, вітаміни групи В. Крупи виготовляють із зерен злакових, гречаних і бобових культур.
Види каш із крупів, вимоги до готових каш
За консистенцією (густотою) каші можуть бути рідкими, в'язкими або
розсипчастими. Це залежить від співвідношення крупи й рідини, що були узяті для
приготування каші.
Рідка каша — кількість рідини в 4—5,7
разів перевищує кількість крупи.
В'язка каша — кількість рідини в 2,7—3,7
разів перевищує кількість крупи.
Розсипчаста каша —
кількість рідини в 1,5—2,5 разів перевищує
кількість крупи.
Каші зазвичай готують на воді або молоці. їх варять основним способом: повністю занурюючи в киплячу підсолену рідину.
Основні вимоги до готових каш:
— В'язка й рідка каші повинні бути однорідної консистенції без
грудочок.
— Розсипчаста каша має бути м'якою, крупинки не повинні злипатися.
— Колір, запах і смак каші мають відповідати виду крупи, із якої готували
кашу.
Особливості технології приготування каш у презентації:
Практична робота
Приготування
в'язкої каші з вівсяних пластівців
«Геркулес»
Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись правил безпечної праці!
1. Організувати робоче місце. Підготувати необхідні інгрідієнти та посуд.
Посуд та інвентар: мірна склянка, каструля алюмінієва (або з товстим дном), ложка.
Продукти (у грамах на одну порцію): крупа — 45, вода — 65, моло¬ко — 100, масло вершкове — 15, сіль — 3, цукор — 10.
Послідовність приготування
1)
Відміряти необхідну
кількість крупи, рідини, солі, цукру.
2)
Закип'ятити воду.
3)
У киплячу воду
засипати сіль, цукор, крупу, добре розмішати.
4)
Коли вода закипить,
вогонь зменшити й варити 5—10
хв, помішуючи.
5) Улити молоко, розмішати, збільшити вогонь.
6) Після
закипання вогонь знову зменшити й варити до готовності, помішуючи.
7) Додати масло,
вимішати і подати до столу.
2. Оформити ставу на одну персону.
3. Прибирати робоче місце.
4. В робочому зошиті записати:
- вказати назву страви;
- записати рецепт страви;
- послідовність приготування страви з покроковими фотографіями . Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;
- орієнтовний розрахунок вартості продуктів.
Каші з різних
видів крупів —
це смачний і поживний сніданок або вечеря. Корисність цих
страв значно зросте, якщо до них додати свіжі
фрукти, горіхи, кунжут тощо.
Перш аніж приступити до приготування каші, подивіться відеорецепти:
Домашнє завдання: Приготувати ставу з крупи і покроково сфотографувати процес приготування. В робочому зошиті записати назву страви та рецепт приготування.
Результат роботи надіслати на ел.пошту vika6531@ukr.net


Немає коментарів:
Дописати коментар