неділя, 4 грудня 2022 р.

8 клас 05.12.2022

 Ургок 13

Проєкт «Гарніри»

Приготування страв із крупів

Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Метод «Мікрофон»

1)   Які крупи найчастіше використовують у раціоні вашої сім'ї?

2)  Як часто виготуєте страви із крупів?

3)  Які страви із крупів полюбляють у вашій сім'ї понад усе?

Отже, крупи є неза­мінним продуктом харчування. Із них можна готувати каші, запікан­ки, котлети, використовувати для приготування супів, фаршів, пу­дингів. Таким чином, крупи як основний або додатковий компонент страви завжди входять до раціону кожної сім'ї.


Вивчення нового матеріалу

          Види крупів

         Сьогодні ми з вами ознайомимося з незамінними у харчовому раціоні людини про­дуктами — крупами, дізнаємось, яку користь  приносять  вони здоров'ю людини, чому бажано включати крупи в щоденне меню, які страви з крупів готува­ли наші пращури та які готують у наш час. Основною поживною цінністю крупів є білок, який легко засвоюється. Крупи також містять різні мікроелементи, вітаміни гру­пи В. Крупи виготовляють із зерен злакових, гречаних і бобових культур.      


Види каш із крупів, вимоги до готових каш

За консистенцією (густотою) каші можуть бути рідкими, в'язкими або розсипчастими. Це залежить від співвідношення крупи й рідини, що були узяті для приготування каші.

Рідка каша кількість рідини в 4—5,7 разів перевищує кількість крупи.

В'язка каша кількість рідини в 2,7—3,7 разів перевищує кіль­кість крупи.

Розсипчаста каша кількість рідини в 1,5—2,5 разів перевищує
кількість крупи.            

         Каші зазвичай готують на воді або молоці. їх варять основним способом: повністю занурюючи в киплячу підсолену рідину.

Основні вимоги до готових каш:

В'язка й рідка каші повинні бути однорідної консистенції без грудочок.

Розсипчаста каша має бути м'якою, крупинки не повинні зли­патися.

Колір, запах і смак каші мають відповідати виду крупи, із якої готували кашу.

Особливості технології приготування каш у презентації:




Практична робота

Приготування в'язкої каші з вівсяних пластівців «Геркулес»


Якщо ви не полюбляєте вівсяні пластівці, то можна приготувати будь-яку іншу кашу на ваш смак.

Під час виконання роботи не забутьте дотримуватись правил безпечної праці!

1. Організувати робоче місце. Підготувати необхідні інгрідієнти та посуд.

Посуд та інвентар: мірна склянка, каструля алюмінієва (або з товстим дном), ложка.

Продукти (у грамах на одну порцію): крупа — 45, вода — 65, моло¬ко — 100, масло вершкове — 15, сіль — 3, цукор — 10.

Послідовність приготування

1)      Відміряти необхідну кількість крупи, рідини, солі, цукру.

2)      Закип'ятити воду.

3)   У киплячу воду засипати сіль, цукор, крупу, добре розмішати.

4)   Коли вода закипить, вогонь зменшити й варити 5—10 хв, помі­шуючи.

5) Улити молоко, розмішати, збільшити вогонь.

6) Після закипання вогонь знову зменшити й варити до готовності, помі­шуючи.

7) Додати масло, вимішати і подати до столу.


2. Оформити ставу на одну персону.

3. Прибирати робоче місце.

4. В робочому зошиті записати:

     - вказати назву страви;

     - записати  рецепт страви;

    - послідовність приготування страви з покроковими фотографіями . Бажано подавати фотографії з Вашою присутністю;

     - орієнтовний розрахунок вартості продуктів.

Каші з різних видів крупів це смачний і поживний сніданок або вечеря. Корисність цих страв значно зросте, якщо до них додати свіжі фрукти, горіхи, кунжут тощо.

Перш аніж приступити до приготування каші, подивіться відеорецепти:




Домашнє завдання: Приготувати ставу з крупи і покроково сфотографувати процес приготування. В робочому зошиті записати назву страви та рецепт приготування.

Результат роботи надіслати на ел.пошту  vika6531@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар