Урок 11
Проєкт «Гарніри»
Культура прийняття їжі. Режим харчування.
Поняття про основний, додатковий, простий, комбінований, складний гарніри
Сьогодні ми розпочинаємо новий проєкт з кулінарії. Ознайомимося з культурою харчування, режимом харчування та дізнаємося про види гарнірів
Культура споживаня їжі
Харчування є основою існування людини, а культура споживання їжі – однією з основних проблем людської культури. Методи приготування та споживання їжі відтворюють культурний рівень народу. Основне завдання народного харчування – це збереження в їжі поживних речовин. Гарно і правильно сервірований стіл – гарант успіху.
Метод «Мозковий штурм»
- Як потрібно харчуватися, щоб залишатися
здоровими?
- За допомогою яких предметів вживають їжу?
Робимо
висновок: їжа
– це енергія людини,
їжа – це потреба, їжа – це насолода. Правильне харчування – необхідна умова
фізичного розвитку і працездатності людини. А гарний посуд і красиво оформлений
стіл налаштовують на отримання
задоволення.
Існує такий вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а
їмо для того, щоб жити». Як ви його розумієте?
Так, їжа є основою життя людини.
Історія споживання їжі
У первісному суспільстві здобуття їжі було однією з
головних турбот людини. Полювання, рибальство, пошуки та збір їстівних рослин і
коріння певною мірою задовольняло потреби людини.
Українці у далекі часи вживали різну їжу, бо займались
мисливством, землеробством, скотарством, рибальством. М’ясо тварин, овочі, рослини — все споживали
в сирому вигляді. Історія стародавнього суспільства свідчить про те, що людина
поступово набувала певної культури та естетики споживання їжі.
З розвитком суспільства, з винаходом вогню почалися перші
експерименти з продуктами харчування. Смажене або печене м’ясо виявилося
смачнішим, ароматнішим. Під час археологічних розкопок знайдено хліб, випечений
ще 6 тисяч років тому з перетертого зерна.
У всі часи серед рослинної їжі перше місце посідав хліб
із житнього та пшеничного борошна.
-
Які страви ще можна отримати з борошна? (галушки, млинці, налисники,
вареники)
-
А яка страва найулюбленіша і найвідоміша серед українців? (вареники)
-
А на що схожі вареники за своєю формою? (на місяць)
Саме через таку
форму вареникам приписували в давнину магічні властивості. Вони є обов’язковою
стравою на Святий вечір.
Популярними в українців були різні каші.
Які каші знаєте? (пшоняна, гречана, кукурудзяна)
Серед рідких страв поширені були борщ та юшка, а також
капусняк, зелений борщ.
З м’ясних продуктів використовували свинину і птицю,
важливе місце у харчуванні посідала риба.
Для приготування солодких страв використовували мед,
фрукти, мак, горіхи.
Серед випічки – паски, шулики, пироги, пампушки, пиріжки.
Протягом віків люди накопичували знання про способи
приготування різних страв. Так і виникла наука про мистецтво приготування їжі –
кулінарія.
Історичні джерела доводять, що людське суспільство завжди
вирізнялося прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного
культу їжі.
Розвивалися не лише способи приготування їжі, а й способи
її подачі до столу.
Спочатку використовували як посуд кістки тварин і
каміння, а замість серветок — листя дерев та шкіру тварин.
Згодом посуд почали виготовляти з різних матеріалів:
металу, порцеляни, скла тощо.
Відомий учений І.Павлов вважав, що «нормальна й корисна
їжа – це їжа з апетитом, їжа з задоволенням». Це означає, що їжа має бути не
тільки смачною і різноманітною, але й красиво оформленою перед подаванням на
стіл. Готують їжу у приміщенні, яке називають….(кухня)
Так, кухня. А в якому приміщенні споживають їжу? (їдальня)
В сучасних квартирах кухню часто поєднують з місцем, де
споживають їжу. Красиво накритий стіл створює чудовий настрій та гарний апетит,
що сприяє засвоєнню їжі. Існують певні правила поведінки за столом під час
вживання їжі.
Сукупність цих правил називають столовим етикетом.
Столовий етикет включає сервірування столу, культуру
поведінки за столом, вміння користування посудом, столовими приборами.
Гарно й правильно накритий (сервірований) стіл створює
чудовий настрій, а смачно приготовлена і красиво оформлена їжа збуджує апетит.
Без чого не можна сервірувати стіл? (без посуду)
Режим харчування
Від частоти прийому їжі залежить обмін речовин в організмі. Чим рідше прийом їжі, тим більше надлишкова маса людини. Це відбувається тому, що одномоментно вводиться велика кількість їжі, в результаті чого переповнюється і розтягується шлунок, обмежується рухливість і перетравлення їжі.
Якщо розриви між прийомами їжі складають 7-8 год, при цьому організм перебудовується на більш економне витрачання отриманого матеріалу, накопичення жиру і уповільнення процесів розпаду харчових речовин. Розвивається ожиріння, що часто сприяє виникненню цукрового діабету.
Тому з фізіологічної точки зору більш
раціональним є порівняно частий прийом їжі. Рекомендується
4-разове харчування. При цьому проміжки між прийомами їжі не перевищують 4-6 год.
Дуже важливо правильно розподілити обсяги
прийнятої їжі протягом доби. При
цьому потрібно враховувати, що травні залози повинні мати 9-10-часовий відпочинок протягом доби. Таким періодом відпочинку,
зрозуміло, має бути, нічний час. Останній прийом їжі має бути не важким і за
1-1,5 години до сну. Найкраще в цей час приймати молочнокислі продукти або
фрукти.
Розподіл добового харчового раціону по окремим
прийомам проводиться залежно від характеру трудової діяльності та режиму дня.
При цьому потрібно враховувати, що великий обсяг і енергетичну цінність їжа
повинна мати під час сніданку та обіду. Тому при 3-разовому харчуванні, як
найбільш часто зустрічається, на сніданок рекомендується 25-30%, на обід –
45-50 і на вечерю – 25% добової енергетичної цінності їжі.
Поради дієтолога про денний раціон правильного харчування
Гарніри. Поняття про основний, додатковий, простий,
комбінований, складний гарніри
Перелянемо презентацію:
Для закріплення опрацьованого
матеріалу пройдіть тестування
Домашнє завдання
активне
Завдання необхідно виконати до 21 листопада 17:00
Повідомте учням
Код доступу 9155369
Попросіть учнів використати цей код,
відкривши посилання
join.naurok.ua
Або просто перейдіть за посиланням
Домашнє завдання: Опрацювати матеріали уроку та пройти тестування до 21 листопада 17.00
Немає коментарів:
Дописати коментар