Доброго дня, шестикласниці!
Ми продовжуємо працювати. Сьогодні представляю
вашій увазі різноманітні закуски – прості, які робляться за лічені хвилини, та
вишукані, які можна дивувати гостей на свята. Закуска є важливим
елементом не тільки святкового столу. Легкі закуски завжди підійдуть для
коротких посиденьок із подругами чи для ділової зустрічі.
Значення холодних страв у харчуванні
Закуски і холодні страви здавна готують в Україні. Це різноманітні
салати, овочеві кашки, меживо, риба заливна, м'ясні холодці, завиванці, ковбаси
тощо, які мають надзвичайно велике значення у харчуванні людини. Для їх
приготування використовують різноманітні продукти – сирі і варені овочі, гриби,
м'ясо, рибу, яйця.
Закуски з м'яса, сиру, яєць багаті на цінні харчові
речовини – жири, білки, вуглеводи (паштет з печінки, відварна птиця під
майонезом, м'ясо відварне з гарніром та ін.).
У рецептуру багатьох закусок входять олія або соуси і
заправи до них. Тому такі закуски є джерелом ненасичених жирних кислот і що
дуже важливо при цьому, що олія не піддається тепловій обробці і не втрачає
своєї біологічної активності. Більшість холодних закусок мають гострий смак
(закуски з оселедця, кільки, квашеної капусти, солоних і маринованих грибів
тощо), деякі мають ніжний смак (заливна риба, варене м'ясо, холодні страви з
птиці і дичини та ін.). До ряду страв додають гострі приправи і соуси з
гірчицею, хроном, майонез тощо.
Різноманітність продуктів, що входять до складу
холодних закусок, гострий смак, гарне оформлення збуджують апетит, поліпшують
засвоюваність їжі, стимулюють діяльність травних залоз, тому їх подають на
початку приймання їжі.
Між холодною закускою і стравою особливої відмінності
немає, оскільки, якщо їх подають перед обідом, вони відіграють роль закуски, а
в меню сніданку або вечері можуть бути основною стравою.
Деякі закуски подають гарячими. Характерною
особливістю гарячих закусок є те, що продукти (м'ясо, птицю, дичину, рибу) для
них нарізують дрібними шматочками, щоб відвідувач не користувався ножем.
Більшість гарячих закусок готують у кокотницях, кокільницях, порціонних
сковородах (кроншелях) і в цьому ж посуді подають на стіл. Крім того закуски
запікають також у волованах, циліндрах з хліба, на крутонах.
Розхід солі, спецій, а також зелені (кропу, петрушки,
салату, цибулі) для оформлення страв у рецептурах не вказується. Норма цих
продуктів на одну порцію закусок і холодних страв, г (нетто): сіль – 2-3, перець
мелений – 0,02, перець горошком – 0,05, лавровий лист – 0,01, салат і зелена
цибуля – 5-10, перець солодкий – 5-10, петрушка і кріп (зелень) – 2-3.
Температура подавання холодних страв і закусок має
бути не вищою 12°С.
За характером кулінарної обробки і основним продуктом
закуски можна поділити на такі групи: бутерброди (накладанні), салати, страви з
овочів і грибів, риби, м'яса, яєць.
Перегляньте
відеорецепти за запишить їх собі, якщо сподобалися, щоб приготувати для себе
або своїх гостей!
Практична робота
Приготування холодних закусок
Послідовність виконання роботи:
1. Перегляньте відео та підберіть рецепт приготування холодних закусок враховуючи бюджет та вподобання вашої сім'ї.
2. Вибрати спосіб приготування закусок. Для цього вам потрібно визначити, які продукти є вдома і на яку кількість людей буде готуватись.
3. Дібрати необхідне кухонне приладдя для приготування.
4. Дібрати продукти необхідні для приготування.
5. Приготувати холодні закуски.
6. Подати на стіл, нагодувати родину.
Порядок виконання роботи:
1) виконайте завдання;
2) сфотографуйте процес його виконання і готовий результат;
3) Відправте фотографії на ел.пошту vika6531@ukr.net
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар